123ru.net
Sverigesradio

Opinionsmätningarna inför USA-valet upplevs som osäkra

04

I USA är det nu tio dagar kvar till valet den 3 november, men trots att Biden leder i opinionsundersökningarna är det många som tvekar på att mätningarna verkligen stämmer.

Bidens försprång påminner om Clintons ledning 2016 – men trots det förlorade Clinton mot Trump.

Lyssna: Hur Bidens ledning skiljer sig från Clintons

I USA är det nu tio dagar kvar till valet den 3 november, men trots att Biden leder i opinionsundersökningarna är det många som tvekar på att mätningarna verkligen stämmer.

För fyra år sedan överskattades Clintons chanser att vinna, bland annat av kommentatorer i media. Den här gången finns det därför en påtaglig oro bland demokratiska väljare. Det går inte att lita på opinionsundersökningarna, säger dem.

Samma tongångar, fast i positiva ordalag, kan man också få höra från republikaner.

– Vi kommer att vinna en jordskredsseger, säger Susan Chakus i Florida.

Varför tror du det?

– För att folk ser vad han har uppnått.

På ett sätt påminner Bidens försprång om Clintons ledning 2016: Biden har, precis som Clinton hade, ett stort övertag nationellt och han leder i flera viktiga vågmästarstater.

En viktig skillnad den här gången är att opinionsmätningsföretagen har tagit lärdom av sina misstag. Numera inkluderar man fler lågutbildade väljare i undersökningarna; en väljargrupp som i stor utsträckning stöttade Trump i förra valet och som flera mätningsföretag inte tog tillräcklig hänsyn till i undersökningarna då.

En annan skillnad är att det finns färre väljare att slåss om än för fyra år sedan. Då valde en överväldigande del av de osäkra väljarna att lägga sin röst på Trump på valdagen, men i det här valet finns det betydligt färre väljare som säger att de är osäkra, vilket borde göra siffrorna mer stabila.

En tredje skillnad är att Biden är mer populär än vad Clinton var bland partilösa väljare, Independents. Han har också starkare stöd bland äldre; en grupp där valdeltagandet är högt.

Trots alla dessa skillnader finns det fortfarande osäkerhetsfaktorer. En av de största kanske handlar om att det inte finns något bra facit över hur man ska göra korrekta opinionsundersökningar under en pandemi.

Statistiksajten FiveThirtyEight har skapat en modell som beräknar sannolikheten för en vinst för någon av kandidaterna. Om det vore val idag är sannolikheten för en Trumpseger 1 på 8, enligt den modellen.

Det vill säga att det är osannolikt, men långt ifrån omöjligt.

Светские новости

Комментарии для сайта Cackle

Слухи, сплетни...
Новости Москвы на Moscow.media


Все города России от А до Я

123ru.net – это самые свежие новости из регионов и со всего мира в прямом эфире 24 часа в сутки 7 дней в неделю на всех языках мира без цензуры и предвзятости редактора. Не новости делают нас, а мы – делаем новости. Наши новости опубликованы живыми людьми в формате онлайн. Вы всегда можете добавить свои новости сиюминутно – здесь и прочитать их тут же и – сейчас в России, в Украине и в мире по темам в режиме 24/7 ежесекундно. А теперь ещё - регионы, Крым, Москва и Россия.