123ru.net
Sverigesradio
Добавить новость

Новости за 13.10.2020

Uteblivna löneökningar tvistefråga i förhandlingarna

Sverigesradio 

I avtalsrörelsen ställde sig fack och arbetsgivare inom industrin i dag försiktigt positiva till ett förslag om att teckna långa löneavtal som löper ut våren 2023. Facken vill att deras medlemmar ska kompenseras för uteblivna löneökningar under coronakrisen, men det säger Teknikföretagens förhandlingschef Tomas Undin bestämt nej till.
Linde om mötet: ”Sådana här samtal är ingen godnattsaga”

Sverigesradio 

För första gången på nio år har en svensk utrikesminister i dag haft ett bilateralt möte med sin turkiske motsvarighet. Ann Linde (S) adresserade en rad frågor som konflikten i östra Medelhavet där ju Turkiet och Grekland under hösten varit på en farlig kollisionskurs och där båda parterna envist hävdat sin rätt att utvinna naturresurser i östra Medelhavet.

Hot om misstroende efter finländskt munskyddsbråk

Sverigesradio 

Debatten om munskydd har blivit en politisk stridsfråga i Finland. Oppositionella Samlingspartiet anklagar nu regeringen för politisk styrning, efter att man i våras valde att inte rekommendera att använda munskydd. Detta trots att experter på THL, Institutet för hälsa och välfärd, sade att det fanns fördelar med att göra det. Nu vill Samlingspartiet rösta om förtroendet för omsorgsministern Krista Kiuru.

EU skapar coronakarta – ska underlätta resor

Sverigesradio 

Resande ska nu bli enklare inom EU, trots coronarestriktioner. EU-länderna ska göra en mer enhetlig bedömning av smittorisken och alla regioner i unionen ska delas in färgerna rött, orange och grönt.Nya allmänna råd: Kan avråda folk att besöka köpcentrum

Sverigesradio 

Nu är Folkhälsomyndighetens nya allmänna råd för lokala restriktioner på plats. Om man ser för stora lokala utbrott kan man komma att införa ännu tuffare restriktioner mot regioner eller delar av regioner. Till exempel kan man komma att avråda folk helt från att åka kollektivt, stoppa sammankomster eller avråda folk från att besöka köpcentrum, med vissa undantag.

Damberg i samtal om Estonia

Sverigesradio 

Inrikesminister Mikael Damberg (S) var i kontakt med sina kollegor i Estland och Finland i helgen, angående de nya uppgifterna om skador på Estonia. Han håller dörren öppen för fortsatt samarbete för att utreda vad som hänt.

Cypern sätter stopp för ”gyllene pass”

Sverigesradio 

Cypern stoppar från och med den 1 november möjligheten att tilldelas medborgarskap i Cypern genom investeringar i landet. Det hårt kritiserade förfarandet har inneburit att rika personer i realiteten kunnat köpa sig medborgarskap i Cypern, och därmed i EU.

Syrien härjas av stora skogsbränder

Sverigesradio 

Stora skogs- och markbränder härjar längs Syriens Medelhavskust, och landets president Bashar al-Assad säger nu att bränderna utgör en nationell katastrof.

Parterna positiva till långa löneavtal för industrin

Sverigesradio 

Fack och arbetsgivare inom industrin är positiva till att teckna långa löneavtal. Det har de svarat de egna medlarna nu på eftermiddagen. Facken har ställt krav på tre procents löneökningar i ettårsavtal, men det kan bli aktuellt att teckna ett långt avtal, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Fem nya dödsfall i covid-19

Sverigesradio 

Fem nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Därmed har totalt 5 899 smittade avlidit i landet.

Inflationen överraskande låg i Sverige

Sverigesradio 

Inflationen är fortsatt mycket låg i Sverige, visar nya siffror för september från Statistiska centralbyrån. Matpriserna bidrog en hel del för att hålla tillbaka inflationen den senaste månaden, och när det gäller matpriser så tror Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, att kursen på den svenska kronan har spelat in.

Fortsatta strider i Nagorno-Karabach – trots vapenvila

Sverigesradio 

Striderna mellan Armenien och Azerbajdzjan fortsätter trots den vapenvila som förhandlades fram tidigt i lördags morse. Internationella röda korset, som enligt avtalet skulle hjälpa till med fångutväxling och utbytet av döda kroppar, har ännu inte kunnat inleda sitt arbete.

Allt fler blir sjuka på jobbet

Sverigesradio 

Det har skett en kraftig ökning av antalet anmälda arbetssjukdomar, alltså där anställda har smittats eller blivit sjuka på arbetet. Antalet anmälningar har ökat med 60 procent första halvåret i år, visar ny statistik från Arbetsmiljöverket.Trafikverkets generaldirektör kallas till riksdagen

Sverigesradio 

Efter Riksrevisionens hårda kritik mot Trafikverkets bristande kontroll över upphandlingar och dåliga kunskaper om järnvägsnätet, så kallas nu Trafikverkets generaldirektör till riksdagens trafikutskott.

Avgörande förhandlingar om brexit-avtal

Sverigesradio 

Just nu sitter EU:s och Storbritanniens förhandlare i Bryssel – i vad som beskrivs som avgörande förhandlingar om ett avtal efter brexit. Frågan diskuteras samtidigt av unionens EU-ministrar. Det är ett kritiskt läge och tiden håller på att rinna ut, säger Tysklands Michael Roth.

Lägre inflationstakt än väntat

Sverigesradio 

Idag presenterade SCB nya siffror för inflationstakten – alltså hur många varor och tjänster man kan köpa för samma summa pengar över tid.

Tre döms för skjutning i Kärrtorp

Sverigesradio 

Tre personer döms till fängelse efter skjutningen i Kärrtorp i södra Stockholm i våras, då en 14-årig pojke skadades.

IVO ger besked i fallet med döda treåringen

Sverigesradio 

Under förmiddagen lämnar Inspektionen för vård och omsorg, IVO besked om vad de kommit fram till när de granskat hur Norrköpings kommun hanterade fallet med den treåriga flicka som i början av året hittades död i sitt hem.

Ru24.pro

Мобильный (низ)

Слухи, сплетни...
Новости Москвы на Moscow.media


Все города России от А до Я

123ru.net – это самые свежие новости из регионов и со всего мира в прямом эфире 24 часа в сутки 7 дней в неделю на всех языках мира без цензуры и предвзятости редактора. Не новости делают нас, а мы – делаем новости. Наши новости опубликованы живыми людьми в формате онлайн. Вы всегда можете добавить свои новости сиюминутно – здесь и прочитать их тут же и – сейчас в России, в Украине и в мире по темам в режиме 24/7 ежесекундно. А теперь ещё - регионы, Крым, Москва и Россия.