123ru.net
Sverigesradio

Många surfar med kinesisk teknik hemma

07

I veckan kom beskedet att kinesiska Huawei och ZTE inte får vara med när Sveriges 5G-nät ska byggas. Samtidigt är det väldigt många som surfar med teknik från dem i hemmen.

Lyssna: Många surfar med kinesisk teknik hemma

I veckan kom beskedet att kinesiska Huawei och ZTE inte får vara med när Sveriges 5G-nät ska byggas. Samtidigt är det väldigt många som surfar med teknik från dem i hemmen.

Beskedet från PTS i veckan var tydligt; ingen teknik från Huawei eller ZTE får användas i centrala delar av nästa generations mobilnät.

– Det har varit nödvändigt för att inte riskera Sveriges säkerhet, säger enhetschef Anna Beckius.

Men i de svenska hemmen är det många som surfar med hjälp av kinesisk teknik från de båda bolagen. Enligt Post- och telestyrelsen fanns det 950 000 privata abonnemang på så kallat mobilt bredband för enbart data i slutet av förra året.

När Ekonomiekot Extra ringer till Tele2, Tre, Telenor och Telia som är störst på marknaden för den typen av abonnemang är det bara Huawei eller ZTE som erbjuds till de kunder som vill få en router på köpet.

Huawei tillbakavisar alla misstankar om att spionage kan förekomma genom bolaget med bestämdhet. Och både Huawei och de mobiloperatörer som Ekonomiekot Extra pratat med säger att de kan säkerställa att routrarna är säkra.

Men bland andra Jimmy Johansson, som tidigare jobbat som underrättelseanalytiker hos en av mobiloperatörerna och som idag jobbar på säkerhetsbolaget Outpost24, säger att det kan vara ett problem att fullständigt täppa till risken att routrarna skickar eller tar emot information som en del av en större signalspaning.

– Det kan det definitivt vara. Det är upp till operatörerna att göra den riskanalysen. Men sen är det också upp till alla och envar att göra sin egen riskanalys kring vilken säkerhetsnivå man behöver ligga på. Vad jobbar jag med? Vilka umgås jag med?, säger han.

– Din privata surfning kan avslöja ganska mycket om vem du är och vad du har för åsikter och läggning och så vidare. Har någon kontroll över din router och ser var du surfar kan den bilda sig en ganska bra uppfattning om det finns ett särskilt intresse vid signalspaning, säger Jimmy Johansson.

Hör mer i Ekonomiekot Extra som du hittar här: Ekonomiekot Extra

Светские новости

Комментарии для сайта Cackle
Мобильный (низ)

Слухи, сплетни...
Новости Москвы на Moscow.media


Все города России от А до Я

123ru.net – это самые свежие новости из регионов и со всего мира в прямом эфире 24 часа в сутки 7 дней в неделю на всех языках мира без цензуры и предвзятости редактора. Не новости делают нас, а мы – делаем новости. Наши новости опубликованы живыми людьми в формате онлайн. Вы всегда можете добавить свои новости сиюминутно – здесь и прочитать их тут же и – сейчас в России, в Украине и в мире по темам в режиме 24/7 ежесекундно. А теперь ещё - регионы, Крым, Москва и Россия.