123ru.net
World News in Albanian

Heshtje lidhur me kërkesën e SHBA-së për moratoriumin mbi njohjet

020
Heshtje lidhur me kërkesën e SHBA-së për moratoriumin mbi njohjet

Qeveritë e Kosovës dhe Serbisë ende nuk kanë dalë me qëndrim zyrtar lidhur me kërkesën nga Departamenti amerikan i Shtetit (DASH), që dy shtetet të vazhdojnë moratoriumin e paraparë me Marrëveshjen e Uashingtonit.

Ky moratorium parashihte ndalesën e fushatës së Serbisë për largimin e njohjeve të shtetit të Kosovës si dhe ndalesën për aplikimin për anëtarësimin e Kosovës në organizata ndërkombëtare.

Kërkesën e Departamentit amerikan të Shtetit e bëri të ditur një zëdhënës i DASH-it për Zërin e Amerikës, të premten (3 shtator), një ditë para se moratoriumi si dhe Marrëveshja e Uashingtonit të shënonin njëvjetorin.

Radio Evropa e Lirë ka provuar të marrë një koment lidhur me këtë çështje nga Qeveria e Kosovës që nga e premtja, mirëpo nuk ka marrë përgjigje.

Deklaratë lidhur me këtë deri në këtë moment nuk ka pasur as nga Ministria e Punëve të Jashtme dhe Diasporës.

Megjithatë, një ditë para se Departamenti amerikan i Shtetit të dilte me kërkesë për vazhdimin e moratoriumit, për Radion Evropa e Lirë, kjo ministri tha se nuk mund të japë detaje lidhur me përgatitjen e aplikimeve për organizata ndërkombëtare.

Sipas Ministrisë së Punëve të Jashtme dhe Diasporës, “natyra e ndjeshme e kësaj teme e bën të pamundur publikimin e rrethanave konkrete, pa rrezikuar dëmtimin e interesave strategjike të vendit”.

Kërkesa e SHBA-së, mirëpo edhe çështja se çfarë do të jenë veprimet konkrete pas mbarimit të afatit të moratoriumit, nuk janë komentuar as nga Qeveria e Serbisë.

Në anën tjetër nga Brukseli kanë thënë se nuk komentojnë “marrëveshjet bilaterale mes Kosovës e Serbisë dhe Shteteve të Bashkuara”.

Kosova të insistojë për anëtarësim në organizata ndërkombëtare

Për kërkesën e SHBA-së lidhur me moratoriumin nuk ka pasur deklarata as nga pushteti e as nga opozita.

Në anën tjetër, analistët konsiderojnë se duhet më shumë qartësi edhe nga ana e Departamentit amerikan të Shtetit, por edhe nga ana e Qeverisë së Kosovës rreth kësaj kërkese.

Jeta Krasniqi nga Instituti Demokratik i Kosovës thotë për Radion Evropa e Lirë se moratoriumi ka qenë pikë problematike që nga fillimi.

“Kosova vlerësoj që nuk duhet ta lidhë çështjen e anëtarësimeve në organizata ndërkombëtare dhe njohjen nga shtetet e tjera me raportet që ka me Serbinë”, thotë ajo.

Sipas Krasniqit, një moratorium që do të priste zgjidhjen e marrëdhënieve me Serbinë, do të mund të zgjasë shumë.

“Është më se e qartë që zgjidhja me Serbinë nuk është që po duket që do të jetë e afërt dhe Kosova nuk mund të stopojë konsolidimin ndërkombëtar apo qoftë edhe të brendshëm, duke e pritur Serbinë që të ketë gatishmëri për ta njohur Kosovën”, thotë Krasniqi.

Kujtojmë se muajin e kaluar, presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq tha se “nëse dikush merr vendim për njohjen e Kosovës shtet të pavarur”, Serbia “do të nisë menjëherë fushatën për tërheqjen e njohjeve të Kosovës”.

Zgjatja e moratoriumit mund t’i konvenojë Kosovës

Pranimi i kërkesës së SHBA-së nga Kosova lidhur me moratoriumit mund të jetë një veprim i mirë strategjik.

Kështu mendon Emir Abrashi nga organizata Demokracia Plus.

“Në fazën në të cilën ne ndodhemi me një diplomaci të pakonsilduar do të ishte në favor të Kosovës që të presim edhe pak dhe ta pranojmë këtë kërkesë të SHBA-së për të vazhduar moratoriumin edhe për një kohë”, thotë ai.

Sipas Abrashit, Kosova duke pasur mungesë të theksuar të përfaqësimit diplomatik në shumë vende për shkak të mosemërimit të ambasadorëve, nuk mund t’i bëjë ballë një fushate të çnjohjeve nga Serbia.

Abrashi megjithatë është skeptik se sa do ta pranonte Serbia këtë kërkesë të SHBA-së.

“Ne duhet të kemi parasysh se Serbia vetëm e ka fushatën e gatshme dhe nuk do të thotë që Serbia do të vazhdojë moratoriumin”, shprehet ai.

Në shtator të vitit të kaluar, Kosova dhe Serbia kanë nënshkruar një marrëveshje në Uashington, në bazë të së cilës Serbia është dashur të pezullojë fushatën për çnjohjen e Kosovës, ndërsa Kosova është dashur të respektojë një moratorium njëvjeçar, për të mos aplikuar për anëtarësim në organizata ndërkombëtare.

Kuvendi i Kosovës më 6 gusht 2021 ka dështuar të miratojë një rezolutë për zbatimin e kësaj marrëveshjeje.

Në vitet e fundit Kosova ka aplikuar dhe synon të bëhet anëtare e UNESCO-s, INTERPOL-it, Këshillit e Evropës e organizata të tjera.

Kosova ka shpallur pavarësinë në vitin 2008 dhe që nga ajo kohë janë 117 vende që e njohin shtetin e Kosovës.

Комментарии для сайта Cackle

Загрузка...


Губернаторы России

Спорт в России и мире

Многодетная мама из Москвы стала «Миссис футбольная мама – 2021»


Загрузка...

Все новости спорта сегодня


Новости тенниса
Кубок Дэвиса

Россия выиграла третий Кубок Дэвиса и первую с 2004 года женскую лыжную эстафету, «быки» вернулись в Топ-3


Загрузка...


123ru.net – это самые свежие новости из регионов и со всего мира в прямом эфире 24 часа в сутки 7 дней в неделю на всех языках мира без цензуры и предвзятости редактора. Не новости делают нас, а мы – делаем новости. Наши новости опубликованы живыми людьми в формате онлайн. Вы всегда можете добавить свои новости сиюминутно – здесь и прочитать их тут же и – сейчас в России, в Украине и в мире по темам в режиме 24/7 ежесекундно. А теперь ещё - регионы, Крым, Москва и Россия.


Загрузка...

Загрузка...

Экология в России и мире

Лекция Юлии Соловьёвой: "Первые в истории экодизайна"

Путин в России и мире

Президент России утвердил увеличение МРОТ до 13 890 рублей


Лукашенко в Беларуси и мире

Лукашенко: НАТО стояла бы у границ России в случае прихода оппозиции к власти в Белоруссии
123ru.netмеждународная интерактивная информационная сеть (ежеминутные новости с ежедневным интелектуальным архивом). Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Ru24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net.

Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам объективный срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть — онлайн (с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии).

123ru.net — живые новости в прямом эфире!

В любую минуту Вы можете добавить свою новость мгновенно — здесь.

Зеленский в Украине и мире

Зеленский с Блинкеном обсудили предстоящий разговор Путина и Байдена


Навальный в России и мире

Навальный выплатил штраф в 850 тысяч рублей за клевету на ветеранаЗдоровье в России и мире


Другие проекты от 123ru.net


«Россети ФСК ЕЭС» обновила изоляцию на энергообъектах Республики Коми и Архангельской областиМода

Собчак пришла на юбилей GQ в микротопе и с Богомоловым, а Рудковская — в золотом комбезе
Українські новини

Путін продовжує нарощувати війська РФ на кордоні з Україною - ПентагонНовости 24 часа

280 тыс. жертв: коронавирус в РоссииGame News

World Land Trust charity bundle gets you over $450 of games for a minimum donation of $5Участники БРИКС готовы помочь ЮАР изучить омикрон-штамм коронавирусаNews Every Day

‘A fan is not a criminal’: Why thousands of Russians are walking out of football stadiumsАвто

Эксперты «Балтийского лизинга» приняли участие в конференции «День бухгалтера лизинговой компании»Фонд бывшей жены любимого виолончелиста Путина получил усадьбу в центре МосквыФилипп Киркоров

«Используют для рекламы»: психолог объяснила, почему дочь Киркорова на своем юбилее была грустнойРоссияне посчитали цены на новогодней ярмарке в центре Москвы завышеннымиДаниил Медведев

Медведев – о выигрыше Кубка Дэвиса: одни из лучших недель в карьереАссоциация производителей пива усомнилась в корректности оценки доли нелегального рынкаИгорь Крутой

Игорь Крутой, Светлана Сурганова, Олег Газманов, Анжелика Варум и Дима Билан исполнили мечты финалистов «Доброй волны»Почему Лукашенко решился на признание КрымаБездомную россиянку отправили на принудительное лечение за убийство
Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России


Загрузка...

Загрузка...Noize MC

Бастрыкин поручил проверить музыку Noize MC и OxxxymironВекторы новой нормальности в развитии социальной сферы Новосибирска

Друзья 123ru.net


Информационные партнёры 123ru.net


Спонсоры 123ru.net