123ru.net
World News in Bosnian

Pacijenti koji se leče marihuanom krive vlasti u Srbiji za diskriminaciju

013
Pacijenti koji se leče marihuanom krive vlasti u Srbiji za diskriminaciju

Gospodine predsedniče, da li se ja razlikujem od Koluvije, meni je nađeno 88 grama leka što je neuporedivo manje od nekoliko tona iz "Jovanjice" - poručio je 15. oktobra 58-godišnji Beograđanin Dragoljub Mrđić u zahtevu za pomilovanje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

On je osuđen na tri godine i dva meseca zatvora zbog uzgajanja i posedovanja dve biljke marihuane za lečenje.

Njegov apel odnosi se na slučaj u javnosti poznat pod imenom "Jovanjica", najveće plantaže marihuane u Evropi, koja je otkrivena u Vojvodini u novembru 2019. godine.

Pacijenti koji boluju od najtežih bolesti, a koji se u Srbiji leče marihuanom, što se po zakonu tretira kao krivično delo, već mesecima upoređuju svoje slučajeve sa slučajem "Jovanjica".

"Gde je tu moja krivica? Ne znam zbog čega sam osuđen a vi (predsedniče) kako sami kažete kanabis nije ništa i da je legalan u Nemačkoj i okruženju", poručio je Mrđić koji je dobio poziv za izdržavanje kazne u zatvoru Zabela.

Šta je to 'Jovanjica'?

"Jovanjica" je otkrivena u novembru 2019. godine kada je policija na tom poljoprivrednom dobru organske hrane, čiji je većinski vlasnik Predrag Koluvija, prema optužnici, pronašla 1,6 tona marihuane.

Opozicija tvrdi da je vrh vlasti povezan sa aferom "Jovanjica", dok vlasti to negiraju.

I sam ministar policije Aleksandar Vulin pojavio se na fotografijama sa zvaničnih događaja na "Jovanjici", kada je 2015. kao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u radnoj odeći, učestvovao u berbi povrtarskih kultura.

Vulin je u svojim izjavama aferu "Jovanjica" interpretirao kao pokušaj pritiska na predsednika Srbije i njegovu porodicu, odnosno brata, za koga opozicija takođe tvrdi da je bio povezan sa uzgojem marihuane na "Jovanjici". Predsednik Srbije je i te navode negirao.

Izjava Aleksandra Vučića koja je privukla pažnju data je u oktobru za TV Pink nakon što je sud ukinuo pritvor Koluviji i odredio mu kućni pritvor uz nanogicu. Vučić je tada rekao da je Koluvija imao "samo tonu marihuane".

Šta je Vučić rekao?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, komentarišući kritike dela javnosti na odluku suda da se vlasnik "Jovanjice" Predrag Koluvija pusti u kućni pritvor pre završetka suđenja, rekao da je čovek proveo dve godine u pritvoru, da ne postoji takav primer i da se još "vodi hajka zašto nije i dalje u pritvoru".

"Vrlo čudno, jer on nije ubio nikoga ili ne postoji optužnica da je nekoga ubio, nije imao deset tona kokaina ili nešto slično, već, koliko sam razumeo, tonu marihuane koju su pola okruženja, Nemci i ostali, legalizovali – što on, takođe, negira da je imao", izjavio je Vučić 2. oktobra za TV Pink.

Vučić je sutradan za istu televiziju rekao da nije branio prvooptuženog u slučaju "Jovanjica" Predraga Koluviju.

"Ničim ga nisam branio, niti ću da ga branim, osim što mislim da je važno da se ispita i to što je on govorio", naveo je Vučić.

Slučaj najveće plantaže marihuane u Evropi, koja je uzgajana na poljoprivrednom dobru organske hrane "Jovanjica", je pod dve optužnice pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal u Beogradu.

Na jednoj od optuženica nalaze se i pripadnici policije, Bezbednosno-informativne agencije i Vojnoobaveštajne agencije koji su optuženi da su bili "prsten zaštite" vlasniku ovog poljoprivrednog dobra.

Šta kažu oni kojima je kanabis lek?

"Tone prođu, gram nikako" – poruka je obolelih koji koriste kanabis kao lek, Socijalnog kanabis kluba Beograd, Inicijative za promenu zakonske regulative kanabisa (IRKA) i Nacionalne asocijacije konopljara Srbije.

Oni su na konferenciji za novinare 15. oktobra zatražili legalizaciju marihuane u medicinske svrhe i dekriminalizaciju osuđenih.

"Mene čekaju tri godine zatvora zbog 88 grama marihuane a on (Vučić) kaže kakve veze ima, on (Koluvija) je samo tonu imao. Hej čoveče, to nije šamar, to je udarac bejzbol palicom", tako Mrđić u izjavi za RSE opisuje kako je doživeo predsednikovu izjavu.

Dragoljub Mrđić pati od epilepsije i kaže da mu ulje na bazi marihuane pomaže da ne dobija napade.

"Ja sam osuđen jer sam posedovao 88 grama kanabisa. Ja sam to ubrao i spremio za ulje. A natovarili su mi još 300-400 grama otpada od kanabisa, granja, lišća koje mi ne treba. Ja sam to bacio u kantu za smeće i oni su iz smeća izvadili", rekao je za RSE Mrđić.

U udruženjima koja okupljaju pacijente koji se leče kanabisom navode da su se desetinama puta obraćali vlastima sa zahtevom da se legalizuje marihuana u medicinske svrhe i da je najveći problem hapšenje bolesnih.

RSE je zatražio komentar od Predsedništva Srbije povodom zahteva za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, ali do trenutka objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.

"Hoću isti tretman kao moj kolega penzioner iz Kanade, kao moj kolega iz Bona", rekao nam je Mrđić.

Kanada je medicinsku upotrebu marihuane legalizovala 2001. godine, a Nemačka od 2017. godine.

NBA od ove sezone više neće testirati igrače na marihuanu

Njujork legalizuje marihuanu za rekreativnu upotrebu

U regionu je prodaja medicinske marihuane dozvoljena u Severnoj Makedoniji od 2016. godine i prodaje se u apotekama.

U Hrvatskoj je 2013. godine posedovanje marihuane za ličnu upotrebu od krivičnog dela svedeno na prekršaj, ali je proizvodnja ostala u domenu krivične odgovornosti.

Zagreb: Marihuana radnim danima, kokain vikendima

Industrijska konoplja u BiH zabranjena, u Srbiji bez problema raste

Šta kaže zakon u Srbiji?

Zakon u Srbiji ne prepoznaje uzgajanje i posedovanje marihuane u medicinske svrhe, te se i to tretira kao krivično delo.

Za neovlašćeno posedovanje opojnih droga, kazna može biti i do deset godina zatvora, u zavisnosti od količine koja je pronađena.

Za neovlašćeno uzgajanje psihoaktivne konoplje predviđeno je od dve do osam godina zatvora. Ukoliko je reč o organizovanoj kriminalnoj grupi, zaprećena kazna je najmanje deset godina.

Miloš Simić, predsednik Inicijative za promenu zakonske regulative Kanabisa - Socijalni Kanabis klub Beograd (Irka), rekao je za RSE da slučaj Dragoljuba Mrđića nije jedini slučaj. Među primerima navodi i oca petoro maloletne dece, Miloša Matejića, koji je od avgusta u Zabeli na tri godine.

"To su sve slučajevi sadnje lično za sebe gde nema dela prodaje, ljudi su to koristili lično za lečenje", rekao je Simić.

On podseća na odredbu Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama u kojoj se navodi da spisak sadrži psihoaktivne kontrolisane supstance u skladu s potvrđenim konvencijama Ujedinjenih nacija, kao i psihoaktivne kontrolisane supstance utvrđene na predlog organa nadležnih u ovoj oblasti.

Šta kaže odluka Komisije UN?

Komisija Ujedinjenih nacija (UN) za opojne droge uklonila je u decembru 2020. kanabis i smolu kanabisa iz kategorije najopasnijih narkotika.

Do tada kanabis i smola kanabisa su bili u Četvrtoj kategoriji prema Jedinstvenoj konvenciji o opojnim drogama, zajedno s heroinom i drugim opioidima.

Prema odluci Komisije UN kanabis je ostao u kategoriji droga koje su pod manje strogim režimom kontrole, tako da ova odluka članicama UN-a nije omogućila da legalizuju marihuanu u okviru međunarodnog sistema kontrole narkotika.

RSE do trenutka objavljivanja ovog teksta nije dobio odgovor Ministarstva zdravlja zbog čega se Srbija još nije usaglasila sa ovom odlukom UN.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je još u aprilu izjavio da Srbija kao članica nema ništa protiv odluke UN da se kanabis i smola kanabisa, koja se inače koristi za proizvodnju hašiša, uklone iz kategorije najopasnijih narkotika.

"Već smo ušli u tu problematiku i mi kao članica UN – poštovaćemo sve. Radimo na tome i kako su oni zamislili nema razloga da ne primenimo, a da ne ugrožavamo građane i zakonodavstvo", rekao je Lončar na konferenciji za medije.

On je naveo da su neki mediji pogrešno protumačili odluku UN da se marihuana skida sa liste narkotika objašnjavajući da je sklonjena sa liste najopasnijih narkotika na listu manje opasnih, ali podjednako zabranjenih i kažnjivih.

Ministar policije Aleksandar Vulin rekao je u maju u Skupštini Srbije da neće biti legalizacije marihuane ni drugih narkotika.

"A te gluposti koje smo slušali kako ćemo retroaktivno da legalizujemo marihuanu zbog 'Jovanjice', to su gluposti. Nema retroaktivnosti u pravu", poručio je Vulin.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u maju za list Blic rekao da nema legalizacije marihuane.

"Ne samo da nije dekriminalizovano nego ćemo još žešće da kažnjavamo", poručio je Vučić.

Šta je sa procesom 'Jovanjica'?

U slučaju "Jovanjice" podignute su dve optužnice.

Suđenje po prvoj optužnici, koja se osim Predraga Koluvije odnosi na još devet osoba koji su bili zaposleni na poljoprivrednom dobru, započelo je 7. oktobra. Naredno ročište u postupku "Jovanjica 1" zakazano je za 10. novembar.

Optuženi se terete za teško krivično delo nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, za koje je zaprećena kazna zatvora od najmanje 10 godina.

Tužilaštvo je u novembru 2020. podiglo novu optužnicu kojom je pored Predraga Koluvije obuhvaćeno još osam osoba među kojima su pripadnici policije, Bezbednosno informativne agencije i Vojno obaveštajne agencije koji su optuženi da su bili "prsten zaštite" vlasniku ovog poljoprivrednog dobra. Ova optužnica je postala pravosnažna u martu 2021. godine.

Pripremno ročište u predmetu poznatom kao "Jovanjica 2" počelo je u junu ove godine, a 30. septembra je odloženo četvrti put.

Tužilaštvo je predložilo spajanje "Jovanjice 1" i "Jovanjice 2" u jedan predmet, a da bi do toga došlo potrebno je da se završi pripremno ročište za "Jovanjicu 2".

Odbrana Koluvije tvrdi da su biljke koje je gajio bile industrijska konoplja, koja je u Srbiji dozvoljena, a ne indijska konoplja, poznatija kao marihuana.

Kako je otkrivena 'Jovanjica'?

Policija je 2019. godine na poljoprivrednom dobru "Jovanjica", kod Stare Pazove u Vojvodini, pronašla ilegalnu laboratoriju za proizvodnju marihuane u veštačkim uslovima.

Tada je zaplenjeno skoro 650 kilograma osušene marihuane i više od 65.000 stabljika ove opojne droge u sirovom stanju težine 3.954 kilograma.

Direktora i većinskog vlasnika ovog poljoprivrednog dobra Predraga Koluviju policija je 13. novembra 2019. godine zaustavila na auto-putu Beograd-Niš zbog bahate vožnje i kod njega pronašla lažnu policijsku legitimaciju. Tada je priveden, a policija je istog dana ušla na imanje "Jovanjica" i pronašla marihuanu.

Predrag Koluvija je većinski vlasnik "Jovanjice" sa 75 odsto udela.

"Jovanjica" je u Agenciji za privredne registre Srbije (APR) upisana kao firma koja se bavi "gajenjem povrća, bostana, korenastih i krtolastih biljaka".

U registru privrednih subjekata upisana je naredba Tužilaštva za organizovani kriminal od 9. decembra 2019. godine kojom se Predragu Koluviji zabranjuje "otuđenje i opterećenje uz zabranu korišćenja i raspolaganja svim pravima iz 75 odsto udela u 'Jovanjici', kao i svom imovinom koja proističe iz udela".

Комментарии для сайта Cackle

Загрузка...


Губернаторы России

Спорт в России и мире

Всех любителей шахмат мы приглашаем принять участие в уникальном турнире по шахматам – Amir Chess Cup Almaty Blitz Festival


Загрузка...

Все новости спорта сегодня


Новости тенниса
Кубок Дэвиса

Путин поздравил сборную России по теннису, выигравшую Кубок Дэвиса


Загрузка...


123ru.net – это самые свежие новости из регионов и со всего мира в прямом эфире 24 часа в сутки 7 дней в неделю на всех языках мира без цензуры и предвзятости редактора. Не новости делают нас, а мы – делаем новости. Наши новости опубликованы живыми людьми в формате онлайн. Вы всегда можете добавить свои новости сиюминутно – здесь и прочитать их тут же и – сейчас в России, в Украине и в мире по темам в режиме 24/7 ежесекундно. А теперь ещё - регионы, Крым, Москва и Россия.


Загрузка...

Загрузка...

Экология в России и мире

На охрану хвойных насаждений вышли конные патрули

Путин в России и мире

Псаки обнародовала список тем для переговоров Путина и Байдена


Лукашенко в Беларуси и мире

Беларусь запретила ввоз товаров из государств, применяющих санкции против режима Лукашенко
123ru.netмеждународная интерактивная информационная сеть (ежеминутные новости с ежедневным интелектуальным архивом). Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Ru24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net.

Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам объективный срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть — онлайн (с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии).

123ru.net — живые новости в прямом эфире!

В любую минуту Вы можете добавить свою новость мгновенно — здесь.

Зеленский в Украине и мире

Зеленский не стал говорить о Красной армии на торжествах в честь ВСУ


Навальный в России и мире

Навальный выплатил штраф в 850 тысяч рублей за клевету на ветеранаЗдоровье в России и мире


Другие проекты от 123ru.net


«Россети ФСК ЕЭС» обновила изоляцию на энергообъектах Республики Коми и Архангельской областиЖизнь

«Шоу профессий» раскроет секреты циркового мастерства
Українські новини

Ідеальний світ Путіна дуже легко зруйнуватиНовости 24 часа

280 тыс. жертв: коронавирус в РоссииGame News

Where to destroy signal jammers in FortniteСоветник Байдена Салливан: США не считают, что Россия хочет напасть на УкраинуNews Every Day

C-RAN Market to Witness Comprehensive Growth by 2026Настроение

СурчатаИсторические переговоры Путина и Байдена. Уникальные кадрыДима Билан

«Уверен, „Добрая волна“ будет вечно»: Билан, Газманов и Варум выступят с детьми в КазаниНа шести линиях московского метро появятся 30 новогодних поездовКубок Дэвиса

Россия выиграла третий Кубок Дэвиса и первую с 2004 года женскую лыжную эстафету, «быки» вернулись в Топ-3Инфекционист Поздняков объяснил важность вакцинации от COVID-19 среди подростковВладимир Путин

Путин поблагодарил волонтеров за их деятельность в условиях пандемии COVID-19Выставка-восхваление «Чистая, высокая слава его принадлежит России»Инфекционист Поздняков объяснил важность вакцинации от COVID-19 среди подростков
Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России


Загрузка...

Загрузка...Noize MC

Бастрыкин поручил проверить музыку Noize MC и OxxxymironВ Германии допускают использование "Северного потока-2" для сдерживания РФ

Друзья 123ru.net


Информационные партнёры 123ru.net


Спонсоры 123ru.net