Добавить новость
123ru.net
World News
Июль
2026
1 2 3 4 5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Σταύρος Χρηστίδης στα «ΝΕΑ»: Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες περικυκλώνουν την ΕΕ

0
Ta Nea 

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες στη Γερμανία και την Ευρώπη βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι λόγω της πολύ έντονης παρουσίας και διείσδυσης κινεζικών εταιρειών και για αυτόν τον λόγο απαιτείται η λήψη μέτρων για αύξηση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, αλλά και δραστική παρέμβαση από τις Βρυξέλλες για να προστατευθούν οι εγχώριοι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας.

Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο πρόεδρος των 11.900 εργαζομένων στο εργοστάσιο της Volkswagen στο Αννόβερο της Γερμανίας, μέλος του πανίσχυρου σωματείου της Γερμανίας IG Metall και μέλος του προεδρείου εργαζομένων σε δύο εργοστάσια της VW στην Πολωνία, Σταύρος Χρηστίδης.

Ζητεί από την ΕΕ να λάβει περισσότερα μέτρα για αύξηση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, κάνοντας ακριβώς – όπως λέει – ό,τι έκαναν μέχρι τώρα οι Κινέζοι με ευρωπαϊκές και άλλες εταιρείες. Να απαιτούν οι Βρυξέλλες για να δραστηριοποιείται κάθε κινεζική εταιρεία στην Ευρώπη να συστήνει κοινή εταιρεία (joint venture) με ευρωπαϊκές. Επίσης ζητούμενο είναι να μειωθεί το άνοιγμα της ψαλίδας του κόστους γερμανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών με τα κινεζικά. Η Ευρώπη αργεί πολύ να λάβει αποφάσεις, σημειώνει, τη στιγμή που η Κίνα κινείται με πολύ γοργούς ρυθμούς.

Ολα αυτά την ώρα που νέος κύκλος δημοσιευμάτων φέρει τη διοίκηση του Ομίλου Volkswagen να εξετάζει τη μείωση προσωπικού της εταιρείας έως και κατά 100.000 εργαζομένους και το κλείσιμο έως τεσσάρων εργοστασίων στη Γερμανία, με ένα εκ των οποίων να αναφέρεται ότι είναι αυτό στο Αννόβερο και τα άλλα τρία σε Τζβίκαου, Εμντεν και Νέκαρσουλμ (Audi).

Σημαντική ημερομηνία είναι η 9η Ιουλίου για να υπάρξει επίσημη ενημέρωση, αφού τότε έχει προγραμματιστεί να συζητηθούν προτάσεις για την αναδιάρθρωση της εταιρείας κατά τη συνεδρίαση του εποπτικού συμβουλίου, στην οποία θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των εργαζομένων. Πρόσθετο πρόβλημα δημιουργούν επίσης οι επιπλέον δασμοί από τις ΗΠΑ, οι οποίες μέχρι πρόσφατα ήταν καλός σύμμαχος της Ευρώπης, σημειώνει.

Ποιες είναι οι βασικές αιτίες των προκλήσεων του κλάδου σήμερα σε Γερμανία και Ευρώπη γενικότερα;

Οι μεγάλες εισαγωγές φθηνών μοντέλων από την Κίνα αποτελούν πραγματικό πρόβλημα, με μοντέλα των εταιρειών να κερδίζουν συνεχώς σημαντικά μερίδια σε διάφορες χώρες. Οι Κινέζοι χτυπάνε τις τιμές για να κερδίσουν μερίδιο αγοράς.

Οι κινεζικές εταιρείες περικυκλώνουν σταδιακά την Ευρώπη και η ΕΕ δεν αντιδρά, σε αντίθεση με όσα έκαναν οι ΗΠΑ οι οποίες με διάφορα μέτρα έχουν προστατέψει περισσότερο τις δικές τους εταιρείες.

Είναι ενδεικτικό ότι στην Ευρώπη ήδη καταγράφονται 500.000 πωλήσεις οχημάτων λιγότερες λόγω οικονομικών προκλήσεων. Οι γεωπολιτικές εντάσεις και η αύξηση στο κόστος της ενέργειας έχουν προκαλέσει μεγαλύτερη ανασφάλεια στην ΕΕ με τους καταναλωτές να δαπανούν λιγότερα.

Απειλούνται και άλλες χώρες πλην της Γερμανίας;

Με την έντονη παρουσία της Κίνας στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη, άλλες χώρες της ΕΕ θα έχουν μεγαλύτερα προβλήματα από όσο η Γερμανία. Αλλες εταιρείες θα βρεθούν ενώπιον μεγαλύτερων προκλήσεων από τη VW.

Επίσης εάν δεν γίνει σύντομα κάτι, η Ευρώπη θα χάσει σύντομα τη δύναμή της και σε άλλους κλάδους και όχι μόνο στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Για ποιον λόγο έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις κινεζικών μοντέλων;

Βασικός παράγοντας για πολλούς καταναλωτές είναι η τιμή. Τώρα υπάρχει πολύς κόσμος που βάζει το κόστος πάνω απ’ όλα. Εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διαφορά στην ποιότητα μεταξύ οχημάτων γερμανικών και κινεζικών εταιρειών. Οι κατασκευαστές από την Κίνα έχουν βελτιωθεί όμως το τελευταίο διάστημα, ειδικά στα ηλεκτρικά οχήματα.

Μπορούν να βοηθήσουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες Βρυξέλλες και Βερολίνο;

Λέμε στην ΕΕ να κάνουν ό,τι και οι Κινέζοι. Να απαιτούν για να δραστηριοποιείται μια κινεζική εταιρεία στην Ευρώπη να συμμετέχει σε joint venture με ευρωπαϊκές.

Ενα από τα προβλήματα είναι ότι η ΕΕ αργεί πολύ να λάβει αποφάσεις ειδικά για θέματα ανταγωνιστικότητας. Η Κίνα λαμβάνει πολύ γρήγορα αποφάσεις και αυτό είναι προς όφελός της. Θα θέλαμε επίσης να δούμε το Βερολίνο να ασκεί μεγαλύτερη επιρροή στις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Μπορεί να βρεθεί κοινή λύση με τη διοίκηση της εταιρείας;

Ειδικά στη Γερμανία μια από τις μεγάλες προκλήσεις είναι το κόστος των εργατικών χεριών. Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα που είναι η χαμηλότερη από ό,τι στο παρελθόν καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη χώρα και οι μεγάλες προκλήσεις της οικονομίας. Εμείς λέμε να χαμηλώσει το κόστος στα εργοστάσια και ήδη έχουν γίνει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Πόσο πιθανό είναι να γίνουν απεργίες;

Επιθυμούμε να καθίσουμε με τη διοίκηση και τους μετόχους, όπως είναι το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, ώστε να βρεθεί λύση. Αναζητούμε τρόπους για να μειωθεί το κόστος στα εργοστάσια και δεν θέλουμε να υπάρξει σύγκρουση μέσω απεργιών ή άλλων κινητοποιήσεων. Ενας πόλεμος εργοδοσίας και εργαζομένων δεν είναι προς όφελος των δύο πλευρών. Εάν όμως χρειαστεί κατά τη διάρκεια του χρόνου να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις, τότε θα το κάνουμε. Δεν θα εγκαταλείψουμε το Αννόβερο, ποτέ. Δεν πετάς απλώς 70 χρόνια παράδοσης. Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό.

Απειλούνται για πρώτη φορά τέσσερα εργοστάσια του ομίλου στη Γερμανία;

Δεν θα είναι εύκολο να περάσει κατά πλειοψηφία το κλείσιμο τόσων εργοστασίων στη χώρα. Το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, για παράδειγμα, διατηρεί μερίδιο 20% στον Ομιλο.






Загрузка...


Губернаторы России

Спорт в России и мире

Загрузка...

Все новости спорта сегодня


Новости тенниса

Загрузка...


123ru.net – это самые свежие новости из регионов и со всего мира в прямом эфире 24 часа в сутки 7 дней в неделю на всех языках мира без цензуры и предвзятости редактора. Не новости делают нас, а мы – делаем новости. Наши новости опубликованы живыми людьми в формате онлайн. Вы всегда можете добавить свои новости сиюминутно – здесь и прочитать их тут же и – сейчас в России, в Украине и в мире по темам в режиме 24/7 ежесекундно. А теперь ещё - регионы, Крым, Москва и Россия.


Загрузка...

Загрузка...

Экология в России и мире




Путин в России и мире

Лукашенко в Беларуси и мире



123ru.netмеждународная интерактивная информационная сеть (ежеминутные новости с ежедневным интелектуальным архивом). Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Smi24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net.

Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам объективный срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть — онлайн (с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии).

123ru.net — живые новости в прямом эфире!

В любую минуту Вы можете добавить свою новость мгновенно — здесь.






Здоровье в России и мире


Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России






Загрузка...

Загрузка...





Друзья 123ru.net


Информационные партнёры 123ru.net



Спонсоры 123ru.net