Добавить новость
123ru.net
World News
Июнь
2025

Βουλή: Με ευρύτερη πλειοψηφία ψηφίστηκε η τροποποίηση της Συμφωνίας ELIXIR

0
Ta Nea 

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίσθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης «Κύρωση της Τροποποιημένης Συμφωνίας Κοινοπραξίας ELIXIR για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Υποδομής Βιολογικών Δεδομένων στον τομέα της βιοεπιστήμης (ELIXIR)».

«Υπέρ»  επί της Αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ. Καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, «Νίκη» και Πλεύση Ελευθερίας, ενώ η Νέα Αριστερά τοποθετήθηκε με το «Παρών».

Ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Σταύρος Καλαφάτης ολοκληρώνοντας την συζήτηση του νομοσχεδίου ανέφερε ότι η Συμφωνία της Κοινοπραξίας ELIXIR, είναι στην κατεύθυνση της διαμόρφωση «ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την χώρας καθώς τέτοιες πρωτοβουλίες παντρεύονται μιλώντας τη γλώσσα του μέλλοντος σε ό,τι αφορά την διάχυση, εμβάθυνση της ανάπτυξης»

Ο Καλαφάτης υπογράμμισε ότι η «έρευνα και η τεχνολογία δεν είναι πολυτέλεια αλλά εργαλείο ισχύος για την Ελλάδα» και μέσω του ELIXΙR η χώρα μας «δεν παρακολουθεί απλά τις εξελίξεις αλλά είναι στο τραπέζι όπου οι εξελίξεις σχεδιάζονται».

Ο υφυπουργός ανέδειξε τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ELIXΙR λέγοντας ότι η χώρα μας μετέχει με ενεργό ρόλο στον πυρήνα της επιστημονικής συνεργασίας. Ενισχύεται η ψηφιακή πρωτοπορία της Ελλάδας στον τομέα των βιολογικών δεδομένων. Η χώρα μας διαθέτει ένα ισχυρό εθνικό κόμβο με την συμμετοχή 17 ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων υπό τον συντονισμό του «ΕΚΕΒΕ Αλέξανδρος Φλέμινγκ» και αυτό το οικοσύστημα συνδέεται με τις ισχυρότερες υποδομές της Ευρώπης. Η κύρωση αυτή πρόσθεσε ο υφυπουργός «αποτελεί ένδειξη θεσμικής σοβαρότητας και διεθνούς αξιοπιστίας για να μας εμπιστεύονται οι εταίροι μας. Επιβεβαιώνεται η πολιτική μας βούληση να επενδύσουμε ως χώρα στην γνώση, την καινοτομία και την διεθνή συνεργασία». Το ELIXΙR, πρόσθεσε ο υφυπουργός, ανοίγει δρόμους για πρόσβαση σε ευρωπαϊκά προγράμματα, ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, μεταφορά τεχνολογίας και προσέγγιση ερευνητικών επενδύσεων.

Ο υφυπουργός σχολιάζοντας τις αναφορές που έγιναν κατά την συζήτηση σε γενικότερα θέματα, ο Καλαφάτης εξέφρασε τον αποτροπιασμό την κυβέρνησης για το τρομοκρατικό χτύπημα στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία στην Δαμασκό λέγοντας ότι «είναι απολύτως αναγκαίο η νέα κυβέρνηση της Συρίας να μεριμνήσει εμπράκτως στο να προστατευτούν όλες οι εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες στη χώρα».

Σχετικά με τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, ο υφυπουργός επισήμανε πως «είναι εκφρασμένη η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ ώστε να μπορέσει να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και να μην υπάρξουν καταστροφικά αποτελέσματα».

Σχετικά με τις αναφορές της αντιπολίτευσης για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Καλαφάτης παρατήρησε επιγραμματικά ότι «αυτό που έχουμε μπροστά μας και δεν μπορούμε να τα αρνηθούμε είναι ότι υπάρχει εμπράκτως αποδεικνυόμενη η βούληση της κυβέρνησης να δοθεί ένα τέλος στον τρόπο λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ που λειτουργούσε σε ένα θολό τοπίο για πολλές δεκαετίες. Γι’ αυτό με τη βούληση του πρωθυπουργού και αυτής της κυβέρνησης, τίθεται η ΑΑΔΕ να έχει κεντρικό τρόπο και ρόλο στην λειτουργία του». Ο υφυπουργός παρατήρησε ότι η διαχρονική αναγνώριση του κακού τρόπου λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ «δεν είναι διάχυση ευθυνών αλλά μια αποτύπωση της πραγματικότητας, που είτε υποκριτικά είτε εθελοτυφλώντας δεν παραδέχονται και δεν αποδέχονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρόλο που θα ήταν πολύ θαρραλέο».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ






Загрузка...


Губернаторы России

Спорт в России и мире

Загрузка...

Все новости спорта сегодня


Новости тенниса

Загрузка...


123ru.net – это самые свежие новости из регионов и со всего мира в прямом эфире 24 часа в сутки 7 дней в неделю на всех языках мира без цензуры и предвзятости редактора. Не новости делают нас, а мы – делаем новости. Наши новости опубликованы живыми людьми в формате онлайн. Вы всегда можете добавить свои новости сиюминутно – здесь и прочитать их тут же и – сейчас в России, в Украине и в мире по темам в режиме 24/7 ежесекундно. А теперь ещё - регионы, Крым, Москва и Россия.


Загрузка...

Загрузка...

Экология в России и мире




Путин в России и мире

Лукашенко в Беларуси и мире



123ru.netмеждународная интерактивная информационная сеть (ежеминутные новости с ежедневным интелектуальным архивом). Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Smi24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net.

Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам объективный срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть — онлайн (с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии).

123ru.net — живые новости в прямом эфире!

В любую минуту Вы можете добавить свою новость мгновенно — здесь.






Здоровье в России и мире


Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России






Загрузка...

Загрузка...





Друзья 123ru.net


Информационные партнёры 123ru.net



Спонсоры 123ru.net