Добавить новость
123ru.net
World News
Сентябрь
2023

Αυξήσεις σοκ στις λαϊκές αγορές: Για αισχροκέρδεια μιλούν οι καταναλωτές, για ανατιμήσεις το υπουργείο

0
Ta Nea 

Με ελάχιστα -έως καθόλου- κηπευτικά, τιμές που «καίνε» και τους μισούς παραγωγούς και πωλητές να βρίσκονται εκτός, οι λαϊκές αγορές σε Λάρισα και Καρδίτσα «φωτογραφίζουν» το χάος που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω των φονικών πλημμυρών.

Αν και τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις πληγείσες περιοχές, με τους Λαρισαίους και τους Καρδιτσιώτες να αναφέρουν ότι φρούτα και λαχανικά -όσα υπάρχουν- πωλούνται με «καπέλο» από 30 λεπτά έως 1 ευρώ πάνω από τις τιμές της περασμένης εβδομάδας, η πιθανότητα ότι η «πλημμύρα» των ανατιμήσεων θα επεκταθεί τις επόμενες εβδομάδες πανελλαδικά έχει βάση λένε παράγοντες της αγοράς.

«Με την Ελλάδα κομμένη στα δύο, για να φέρουμε το γάλα από τη Θεσσαλονίκη κάνουμε το γύρο της χώρας και από 5 ώρες τα φορτηγά κάνουν 11-12 ώρες», λέει χαρακτηριστικά στον ΟΤ ανώτατο στέλεχος μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας, τονίζοντας ωστόσο ότι οι τιμές δεν έχουν ανέβει.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Ανάπτυξης, που χθες έβαλε πλαφόν στις τιμές πώλησης του εμφιαλωμένου νερού, το οποίο πωλείται στη Θεσσαλία, με στόχο την προστασία του καταναλωτικού κοινού από κρούσματα αθέμιτης κερδοφορίας, βρίσκεται σε επιφυλακή για να προλάβει τα χειρότερα.

«Μα ένα μαρούλι 5 ευρώ;»

Τις προηγούμενες δύο μέρες άρχισε να επανέρχεται η ζωή σε κανονικούς ρυθμούς στη Λάρισα και στην Καρδίτσα, με τους πολίτες να διαπιστώνουν ελλείψεις προϊόντων τόσο στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όσο και στις λαϊκές, τα κρεοπωλεία και τα ιχθυοπωλεία, ενώ οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα.

Με την Κεντρική Λαχαναγορά της Λάρισας να εξακολουθεί να είναι βυθισμένη στα νερά και τους εμπόρους να προμηθεύονται προϊόντα από τη Θεσσαλονίκη μέσω Γρεβενών, την Αθήνα και το Άργος, οι τιμές σε λαχανικά και φρούτα εκτινάχθηκαν.

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, που έτσι κι αλλιώς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν λιγότερα πανελλαδικά, πωλούνταν χθες στη λαϊκή της Λάρισας σε εξωφρενικές τιμές. Το μαρούλι στα 3 – 5 ευρώ από 1 ευρώ, το λάχανο 2,5 ευρώ το κιλό και τα χόρτα 10 ευρώ), ενώ οι λίγες και όχι καλής ποιότητας ντομάτες πωλούνταν προς 2 και 3 ευρώ το κιλό.

Οι έμποροι από την πλευρά τους προαναγγέλλουν ουσιαστικά αυτό που έρχεται: «Οι τιμές απεικονίζουν το νόμο της αγοράς και της ζήτησης. Όταν υπάρχει ελλειμματική αγορά, ισχύει ο νόμος της αγοράς. Οι τιμές ανεβαίνουν αυτόματα.»

 

 

Την ίδια ώρα οι πολίτες κάνουν λόγο για αισχροκέρδεια. Ωστόσο σε επικοινωνία που είχε ο ΟΤ με το υπουργείο Ανάπτυξης, αρμόδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι προς το παρόν καμιά τεκμηριωμένη καταγγελία δεν έχει φτάσει στις υπηρεσίες.

«Για να υπάρξει αισχροκέρδεια θα πρέπει να υπάρξει συναλλαγή. Και για να τεκμηριωθεί θα πρέπει να υπάρξει απόδειξη. Οι υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή, οι έλεγχοι είναι καθημερινοί και εκτεταμένοι. Δεν θα χαριστούμε σε κανένα, μικρό και μεγάλο», επισημαίνεται.

Δεν αποφεύγονται οι ανατιμήσεις

Σε κάθε περίπτωση η τεράστια καταστροφή στο θεσσαλικό κάμπο θα οδηγήσει σε ελλείψεις που προφανώς  δεν θα είναι πρόσκαιρες.

Θερμοκήπια με κηπευτικά και υπαίθριες καλλιέργειες καταστράφηκαν ολοσχερώς. Επίσης οι ζημιές σε βασικά είδη διατροφής, όπως σιτηρά, όσπρια, οινοστάφυλα, αμύγδαλα, ακτινίδια, μήλα, καθώς και το μείωση της παραγωγής σε γάλα, τυριά, κρέας, εξαιτίας των ανυπολόγιστων καταστροφών στο ζωικό κεφάλαιο, απορρυθμίζουν ολόκληρη την αγορά τροφίμων.

Και οι ελλείψεις θα χρειαστεί να καλυφθούν με το όποιο κόστος μέσω εισαγωγών χωρίς η επέκταση του πλαφόν στο περιθωρίου κέρδους βασικών και άλλων ειδών να μπορεί να ανατρέψει τις ανατιμήσεις, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.

Για καθημερινά προϊόντα, όπως φρούτα, λαχανικά, γάλα, δημητριακά, τυριά, όσπρια, ζυμαρικά και κρέας, οι πρώτες εκτιμήσεις όσον αφορά τις τιμές καταναλωτή τοποθετούν τον πήχη από 10% έως 30% υψηλότερα το προσεχές διάστημα.






Загрузка...


Губернаторы России

Спорт в России и мире

Загрузка...

Все новости спорта сегодня


Новости тенниса

Загрузка...


123ru.net – это самые свежие новости из регионов и со всего мира в прямом эфире 24 часа в сутки 7 дней в неделю на всех языках мира без цензуры и предвзятости редактора. Не новости делают нас, а мы – делаем новости. Наши новости опубликованы живыми людьми в формате онлайн. Вы всегда можете добавить свои новости сиюминутно – здесь и прочитать их тут же и – сейчас в России, в Украине и в мире по темам в режиме 24/7 ежесекундно. А теперь ещё - регионы, Крым, Москва и Россия.


Загрузка...

Загрузка...

Экология в России и мире




Путин в России и мире

Лукашенко в Беларуси и мире



123ru.netмеждународная интерактивная информационная сеть (ежеминутные новости с ежедневным интелектуальным архивом). Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Smi24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net.

Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам объективный срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть — онлайн (с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии).

123ru.net — живые новости в прямом эфире!

В любую минуту Вы можете добавить свою новость мгновенно — здесь.






Здоровье в России и мире


Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России






Загрузка...

Загрузка...





Друзья 123ru.net


Информационные партнёры 123ru.net



Спонсоры 123ru.net