Добавить новость
123ru.net
World News
Июнь
2019

Φλοιοφάγο έντομο ξήρανε χιλιάδες στρέμματα με πεύκα στο Κιλκίς

0
Ta Nea 

Δεκαπλάσια έκταση απ΄αυτή που έχει καταστρέψει το φλοιοφάγο έντομο στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, έχει καταστρέψει ένα άλλο έντομο στον νομό Κιλκίς, ξηραίνοντας πεύκα σε έκταση 37.000 στρεμμάτων!

Όπως αποκάλυψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δασάρχης Κιλκίς, Γεώργιος Βούρτσας, η ξήρανση πεύκων αφορά δασοσκεπή έκταση 37.000 στρεμμάτων από τον Αξιό μέχρι την περιοχή των Σερρών, με το ποσοστό ξήρανσης να κυμαίνεται από 20% έως 80% και το εκτιμώμενο ξυλαπόθεμα που πρέπει να απομακρυνθεί να εκτιμάται σε πάνω από 100.000 κυβικά μέτρα!

«Τον χειμώνα διαπιστώσαμε εκτεταμένες ξηράνσεις δένδρων πεύκης (τραχεία, θαλάσσια , μαύρη κ.λ.π.), τα οποία εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μας με τεχνητές αναδασώσεις τις προηγούμενες δεκαετίες. Με δείγμα που έστειλε η Υπηρεσία μας στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, διαπιστώθηκε ότι οι ξηράνσεις οφείλονται στα φλοιοφάγα έντομα της οικογένειας Curculionidae και υπήρξε σύσταση για την απομάκρυνση των προσβεβλημένων δένδρων» πρόσθεσε

.

Παρόμοιες ξηράνσεις, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δασαρχείου Κιλκίς, έχουν παρουσιαστεί κύρια σε αναδασώσεις όλης της Βόρειας Ελλάδας και έχουν προχωρήσει τα δασαρχεία (Λαγκαδά -Ξάνθη κ.λ.π.) σε έκτακτες καρπώσεις, αφενός μεν για τον περιορισμό των προσβολών από το έντομο και αφετέρου για την εξωδάσωση και αξιοποίηση του ξηραθέντος ξυλώδους όγκου.

«Συνήθως, τα φλοιοφάγα έντομα εμφανίζονται στις τεχνητές αναδασώσεις και σε συγκεκριμένα είδη πεύκης ενώ δεν «προτιμούν» την κουκουναριά που είναι πλήρως προσαρμοσμένο είδος» εξήγησε ο κ.Βούρτσας.

Για πρώτη φορά αλυσοπρίονο στο δάσος μετά από 50 χρόνια!

Οι σχετικές διαδικασίες για τις καρπώσεις έχουν πάντως ολοκληρωθεί και ήδη μέλη 27 Δασικών Συνεταιρισμών εγκαθίστανται σταδιακά για την υλοτομία των ξερών δένδρων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Βούρτσα, οι εργασίες απομάκρυνσης των ξερών ξύλων μπορεί να κρατήσουν και ένα χρόνο καθώς η ποσότητα είναι πάρα πολύ μεγάλη και υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 100.000 κυβικά μέτρα.

«Είχε πολλές δεκαετίες να κοπούν δέντρα στο δάσος, να γίνει δηλαδή διαχείριση και το δάσος ήθελε ανανέωση. Δυστυχώς οι ξηράνσεις δεν μπορούν προς το παρόν να περιοριστούν με άλλα μέτρα και είναι ένα γεγονός που θα κλείσει τον κύκλο του φυσιολογικά, αλλά θα αφήσει πίσω μεγάλες καταστροφές των πεύκων» τόνισε ο κ.Βούρτσας προσθέτοντας ότι είναι ενθαρρυντικό πως όπου έγινε αναδάσωση εκτάσεων με πεύκη, έχουν εγκατασταθεί με φυσική αναγέννηση άλλα πλατύφυλλα δασικά είδη (δρυς, γάβρος, φράξος κ.λ.π.) και έτσι θα περιοριστεί η οικολογική ζημιά.

«Δυστυχώς ο άναρχος τρόπος ανάπτυξης στον πλανήτη μας και με δική μας ευθύνη πολλές φορές που τον ανεχόμαστε, επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο κλίμα με αποτέλεσμα τέτοιου είδους φαινόμενα να γίνονται και πιο συχνά. Με όσα επιστημονικά εφόδια έχουμε και με όσες δυνατότητες μας δίνουν οι χρηματοδοτήσεις από το κράτος, θα προσπαθήσουμε με τον καλύτερο τρόπο να πάρουμε τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για να περιορίσουμε τα οδυνηρά αποτελέσματα της ξήρανσης δένδρων, αλλά και σταδιακά να αποκαταστήσουμε με φυσικούς και τεχνητούς τρόπους την τόσο πολύτιμη βλάστηση, που έχει ανάγκη ο τόπος μας κύρια στα περιαστικά δάση» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του Δασαρχείου Κιλκίς που υπογράφει ο κ. Βούρτσας.






Загрузка...


Губернаторы России

Спорт в России и мире

Загрузка...

Все новости спорта сегодня


Новости тенниса

Загрузка...


123ru.net – это самые свежие новости из регионов и со всего мира в прямом эфире 24 часа в сутки 7 дней в неделю на всех языках мира без цензуры и предвзятости редактора. Не новости делают нас, а мы – делаем новости. Наши новости опубликованы живыми людьми в формате онлайн. Вы всегда можете добавить свои новости сиюминутно – здесь и прочитать их тут же и – сейчас в России, в Украине и в мире по темам в режиме 24/7 ежесекундно. А теперь ещё - регионы, Крым, Москва и Россия.


Загрузка...

Загрузка...

Экология в России и мире




Путин в России и мире

Лукашенко в Беларуси и мире



123ru.netмеждународная интерактивная информационная сеть (ежеминутные новости с ежедневным интелектуальным архивом). Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Smi24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net.

Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам объективный срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть — онлайн (с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии).

123ru.net — живые новости в прямом эфире!

В любую минуту Вы можете добавить свою новость мгновенно — здесь.






Здоровье в России и мире


Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России






Загрузка...

Загрузка...





Друзья 123ru.net


Информационные партнёры 123ru.net



Спонсоры 123ru.net