Președinta Maia Sandu: scumpirile la carburanți sunt inacceptabile
Într-o emisiune la Jurnal TV, Maia Sandu a spus că modalitatea de formare a prețurilor ar fi „netransparentă”. Ea a criticat Parlamentul - în subordinea căruia se află Consiliul Concurenței și Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică – pentru faptul că „nu ia măsuri”.
„Noi de doi ani de zile vorbim despre problemele de la Consiliul Concurenței și ANRE. De doi ani de zile, și opoziția, și organizațiile internaționale cer evaluare externă la Consiliul Concurenței. Cine s-a opus la acest lucru? Parlamentul și majoritatea parlamentară”, a spus Maia Sandu, citată de Ziarul de Gardă. Ea a adăugat că subiectul va fi examinat în cadrul Consiliului Suprem de Securitate, „dar decizia e la Parlament”.
Într-o reacție la criticile exprimate la adresa sa, ANRE a declarat că legislația în vigoare i-ar limita capacitatea de a interveni cu alte instrumente în mecanismul de formare a prețurilor la produsele petroliere. Potrivit relatărilor presei, prețurile la carburanți s-au majorat de patru ori în ultimele două luni.
După ultima scumpire, din 17 februarie, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au cerut demisia imediată a șefilor de la ANRE și Consiliul Concurenței, iar fracțiunea Platforma DA a cerut organizarea unor audieri parlamentare.
Directorul executiv al Asociației Naționale a Fermierilor din Moldova, Vasile Mârzenco, a declarat la Radio Chișinău că majorarea prețurilor este o lovitură dură pentru agricultori, care au protestat în mai multe rânduri anul trecut, cerând compensații pentru pierderile mari suportate din cauza înghețurilor, secetei și a pandemiei. „Aceasta înseamnă „jupuirea” agricultorilor de către companiile corporative mari”, a spus Mârzenco, adăugând că, potrivit analizelor unor experți, majorările sunt nejustificate.
Miercuri, prețul unui litru de benzină standard 95 s-a majorat, în medie, cu 60 de bani, ajungând să coste 18,25 lei, iar un litru de motorină s-a scumpit cu 50 de bani, până la 15,55 lei.