Ungaria se concentrează pe relațiile regionale, inclusiv cu R.Moldova, declară președintele CNCD din România
Într-un interviu cu Europa Liberă, Asztalos precizează că „...în mod indirect preia din atribuțiile statului român și construiește o identitate națională pe un teritoriu, adică într-un bazin carpatic, care depășește granițele de stat. Nu doar în România. La fel face în Serbia, în Vojvodina, ceea ce, pentru comunitate, este un lucru benefic”.
În opinia lui Csaba Asztalos, una dintre diferențele majore între București și Budapesta constă și în prioritățile puse în politica externă, unde România (cu excepția cazului R.Moldova) este mai interesată de relațiile cu marile puteri ale lumii, spre deosebire de Ungaria care se concentrează pe relațiile regionale. „Mai deunăzi, ne deranja și faptul că Ungaria are o prezență economică și politică importantă în Moldova.(...) Ungaria a avut în mod tradițional, în Moldova, o prezență de politică externă importantă, inclusiv economică. Ungaria are o prezență economică în toată regiunea și în Balcanii de Vest până în Bosnia-Herțegovina” a mai declarat președintele CNCD în interviul cu Europa Liberă.
Interviul integral cu Csaba Asztalos, președintele CNCD, aici.
Recent, pe 4 februarie, la Chișinău a fost în vizită ministrul ungar de externe Peter Szijjarto ocazie cu care s-a anunțat că Budapesta va delega doi diplomați în Republica Moldova pentru a-i acorda asistență și expertiză pe dimensiunea integrării europene. Ministrul de externe Aureliu Ciocoi a confirmat într-un interviu cu Europa Liberă că premierul ungar, Victor Orban va veni la Chișinău dar și că președintele Igor Dodon ar putea vizita Ungaria anul acesta, înainte de declanșarea campaniei pentru alegerile prezidențiale din R.Moldova.