Добавить новость
123ru.net
EuropaLibera.org
Январь
2018

Alexei Tulbure: „2018 va fi un an al sfârșitului obștesc al democrației în R.Moldova”

0
Alexei Tulbure: „2018 va fi un an al sfârșitului obștesc al democrației în R.Moldova”

Ex-ambasadorul R. Moldova la ONU și Consiliul Europei, Alexei Tulbure, este de părere că anul 2018 va fi un an al degradării situației democratice din R. Moldova, dacă alegerile parlamentare vor avea loc în baza sistemului electoral mixt.

 

Europa Liberă: Republica Moldova a intrat într-un an electoral, dar guvernarea continuă să spună că este decisă să continue reformele; reformele care au nevoie de sprijin din partea populației, dar și de asistență din afara țării, de la partenerii externi. Cum vedeți Dvs. acest an 2018?

Alexei Tulbure: „Acest an eu îl văd pierdut pentru Republica Moldova și pentru moldoveni. Este un an în care, dacă se vor petrece alegerile după sistemul mixt, Partidul Democrat poate lesne obține o majoritate foarte confortabilă în viitorul Parlament.”

Europa Liberă: De ce ziceți acest lucru?

Alexei Tulbure: „O să vă explic. Posibil chiar și majoritatea constituțională. Va fi un an al sfârșitului obștesc al democrației, pentru că un partid cu nivelul de popularitate de 3-6% abia dacă poate propulsa câțiva parlamentari, dar, în situația noastră, Partidul Democrat va obține majoritatea. Deci, asta nu poate să se întâmple în condițiile unei democrații, iar personaje cum este Plahotniuc, ca și pediculoza în condițiile igienei, nu pot exista în viața publică în democrații funcționale. Or, Moldova a decăzut din această situație.”

Europa Liberă: Dle Tulbure, alegătorul va fi cu buletinul de vot în mână, alegătorul urmează să decidă pe cine să mandateze și să trimită în Legislativ în cadrul campaniei electorale, în ziua alegerilor.

Alexei Tulbure: „Alegerile parlamentare au fost pierdute atunci când opoziția, dacă e să vorbim de anul trecut, a decis să participe în aceste alegeri, chiar dacă sistemul mixt a fost aprobat, opoziția trebuia să continue lupta pentru abrogarea acestei schimbări. Noi trebuia să revenim  la acel sistem electoral care de bine, de rău pe parcursul a 25 de ani a asigurat schimbarea puterii în Republica Moldova în mod pașnic, ceea ce nu s-a întâmplat…”

Europa Liberă: Dar în Parlament a fost majoritar acest număr de deputați care au pledat pentru reforma electorală în baza sistemului mixt – socialiștii, democrații?

Alexei Tulbure: „Corect. Această majoritate a reprezentat deputații Partidului Democrat și deputații Partidului Socialiștilor. Partidul Socialiștilor nu există ca entitate independentă, cu propriile planuri, propriul program.”

Europa Liberă: De cine sunt dependenți?

Alexei Tulbure: „Ei sunt total dependenți de voința lui Plahotniuc. Prin intermediul lui Igor Dodon, Partidul Socialiștilor deservește interesele acestei persoane.”

Europa Liberă: Și acești deputați socialiști se împacă cu gândul că sunt folosiți?

Alexei Tulbure: „Da, se împacă cu gândul că sunt folosiți și acceptă, și sunt plătiți pentru asta.”

Europa Liberă: Incredibil.

Alexei Tulbure: „Dar de ce incredibil? Uitați-vă: aduceți-vă aminte când a ieșit dl Dodon cu inițiativa votării sistemului mixt, conducerea Partidului Socialiștilor, capetele vorbitoare ale acestui partid nu știau ce să spună. Le-au trebuit câteva săptămâni, cum se spune, să-și schimbe papucii în aer și să înceapă să ne povestească că acesta a fost un punct în program, că ei au pledat mai mulți ani… pentru că schimbarea sistemului electoral vine în contradicție cu interesele acestui partid. Partidul Socialiștilor, pentru că pendulul geopolitic s-a pornit în altă parte, lesne, foarte ușor lua majoritatea după sistemul proporțional, o majoritate care îi permitea să formeze Guvernul de sine stătător. Nu aveau nevoie de alianțe, de nimic. Acum, ei votează împotriva propriilor interese pentru a facilita propulsarea reprezentanților Partidului Democrat prin circumscripții uninominale în viitorul Parlament. Și noi vom avea două fracțiuni foarte mari – fracțiunea PD-ului și fracțiunea socialiștilor fără voință politică, fără planuri; fracțiunea socialiștilor, care va deveni parte integrantă fie a unei fracțiuni mari PD-iste, care va fi numită pro-europeană sau pro-Moldova, fie va fi creată o alianță la fel care va fi numită pro-Moldova, probabil, sau pro-europeană. Deci, nu există politician independent Igor Dodon, nu există partid al socialiștilor independent; există o anexă a Partidului Democrat, care lucrează și funcționează în interesul coordonatorului, al anturajului și al acestui Partid Democrat. Deci, Partidul Socialiștilor este proiectul dlui Plahotniuc.”

Europa Liberă: Și atunci, care e miza acestor alegeri parlamentare din toamnă?

Alexei Tulbure: „În cazul în care noi mergem după sistemul mixt, aceste forțe mafiote, că altfel nu le pot numi, vor avea majoritatea și vor forma Guvernul. Următorii patru ani vor continua așa-numitele „reforme”, care se reduc la delapidarea fondurilor publice, la furatul banilor publici și la evitarea pedepsei pentru asta. Deci, alfa și omega, ideea principală a guvernării unor astfel de oameni, cum este Plahotniuc, este să furi și să nu răspunzi pentru asta. Și următorii patru ani asta vor urmări în Republica Moldova în cazul în care nu încercăm să nu admitem aceste alegeri după sistemul mixt.”

Europa Liberă: Ce face și ce poate face opoziția parlamentară și extraparlamentară, pentru că forțele pro-europene sănătoase sunt dispersate?

Alexei Tulbure: „Noi acum nu avem opoziție parlamentară, noi în Parlament opoziție nu mai avem, ceea ce avem noi…”

Europa Liberă: Mai sunt comuniștii, liberalii…

Alexei Tulbure: „Comuniștii au devenit o platformă de furnizare a voturilor și a deputaților pentru PD. Și eu sunt sigur că și acești care au rămas, cu excepția poate a dnei Bondarenko, a dnei Șupac, și aceștia cu două mâini vor vota când va trebui, pentru ceea ce-i va trebui Partidului Democrat. Liberalii? Liberalii sunt demoralizați, au furat împreună cu PD-ul atâția ani și acum ei nu mai au dreptul moral să intervină, ei nu prea au nici voturi și ei sunt un partid care nu va nimeri în viitorul Parlament. Deci, noi nu putem miza pe acest partid.”

Europa Liberă: Și Partidul Liberal Democrat este în opoziție în Parlament.

Alexei Tulbure: „Liberal-democrații nu mai există. Eu mă tem că opoziția pro-europeană viitoare în viitorul Parlament va avea soarta liberal-democraților din Parlamentul actual, când oamenii nu mai au ce face decât să promoveze  așa-numitele valori naționale, care sunt, bineînțeles, importante – limba, identitatea ș.a.m.d. –, dar sunt probleme de altă natură la care trebuie opoziția să participe. Avem opoziția extraparlamentară…”

Europa Liberă: …extraparlamentară ce face?

Alexei Tulbure: „Din păcate, opoziția pro-europeană – PAS-ul și DA – a declarat despre intenția de a participa la aceste alegeri.”

Europa Liberă: Ziceți „din păcate”.

Alexei Tulbure: „Din păcate, pentru că eu cred că eu cred că este o lipsă de consecvență, pentru că, până la votarea acestei legi, societatea civilă, opoziția și aceste eram împreună în stradă, protestam împotriva introducerii acestui sistem. După introducerea acestui sistem, protestele au continuat, însă fără ei. Acum, ei participă, dar problema e că aceste alegeri nu vor fi alegeri în sensul acela pe care îl cunoaștem noi – că va fi o competiție a ideilor, o competiție a oamenilor. Asta va fi intimidare, șantaj, vor fi niște lucruri pe care noi acum le vedem – uitați-vă, la Bălți acum avem atac raider asupra Consiliului municipal, o lună în urmă, la aceste alegeri locale repetate, noi am avut în zece localități alegeri; de la Partidul Acțiune și Solidaritate și de la Platforma DA niciun candidat nici n-a participat, n-au fost înaintați, pentru că au fost intimidați. Și oamenii s-au temut. Noi nu ne închipuim ce presiune va fi exercitată asupra unor candidați pe care nu-i va putea, în percepția lui Plahotniuc, el nu-i va putea controla în viitorul Parlament. Acești oameni pur și simplu…”

Europa Liberă: Acum, Chișinăul așteaptă concluzia Comisiei de la Veneția pe marginea acestei reforme electorale. Guvernarea a  spus că nu mai face un pas înapoi pentru cel puțin ca să amâne pentru următoarea legislatură acest vot mixt.

Alexei Tulbure: „Doamnă Valentina, haideți să fim foarte preciși în termeni. Avizul Comisiei de la Veneția în privința acestei reforme a fost dat și el este categoric negativ.”

Europa Liberă: Concluziile?

Alexei Tulbure: „Bine, concluziile…”

Europa Liberă: După ce au…

Alexei Tulbure: „Ei au introdus ceva în Codul Electoral… Astea sunt niște detalii care nu mai au nicio importanță pe fundalul schimbării.”

Europa Liberă: Dvs. ați reprezentat Moldova la Consiliul Europei, cunoașteți foarte bine cum procedează instituțiile europene atunci când o guvernare zice că statul e suveran și are dreptul să-și decidă soarta.

Alexei Tulbure: „Corect, corect, de atâta eu și spun că ceea ce vine…”

Europa Liberă: Eu vă întreb acum: Mai e posibil să se revină la anularea acestui vot mixt?

Alexei Tulbure: „E posibil în situația în care opoziția reală – PAS-ul și Platforma DA sunt două partide care sunt percepute de către partenerii noștri internaționali și de către opinia publică ca o alternativă pro-europeană în Republica Moldova. Da, ei sunt slabi, da, ei sunt poate la început de cale, cu puțină experiență, însă ei sunt percepuți ca cei care trebuie să vină și să facă ceva în Moldova. În cazul în care aceste partide refuză să participe la aceste alegeri, asta nu înseamnă boicotare, să nu fim învinuiți că, iaca, noi promovăm boicotarea, care nu participă, acela pierde, aceste alegeri pur și simplu nu trebuie să aibă loc. În cazul în care refuză aceste partide să participe la astfel de alegeri, merg în Europa, la Bruxelles, în alte cancelarii europene, merg la Washington și formează acolo opoziția Occidentului față de această situație. Occidentul o să spună: într-adevăr, fraților, în condițiile create, când toate instituțiile de stat sunt controlate de un partid, în condițiile în care a fost schimbat sistemul electoral în ajunul alegerilor, evident, vădit în favoarea unui partid, următoarele alegeri nu vor fi alegeri; va fi o operațiune de capturare a Parlamentului. În aceste condiții, forțele democratice nu trebuie să participe. În aceste condiții, Plahotniuc, Partidul Democrat, așa-numita majoritate vor găsi o modalitate de a renunța la organizarea alegerilor conform  acestui sistem mixt, pentru că, chiar dacă ei vor organiza aceste alegeri, dar la ele nu vor participa forțele principale pro-europene și partenerii europeni, de unde vine legitimitatea pentru puterea de la Chișinău și vor câștiga aceste alegeri, ei nu vor avea niciun suport și nu se vor menține la putere pentru foarte mult timp. Oricine va încerca să comploteze împotriva acestei noi puteri nelegitime va primi un suport foarte substanțial din partea Occidentului și din partea societății moldave.”

Europa Liberă: Deci, Dvs. ziceți că opoziția extraparlamentară pro-europeană nu ar trebui să participe la scrutin? Dvs. mai credeți că cei de la guvernare ar putea totuși să-și revadă opinia referitor la această lege adoptată în vara anului trecut?

Alexei Tulbure: „Eu cred că opoziția are de lucru… În cazul în care toată lumea… Da, eu cred că în cazul în care jumătate din clasa politică moldovenească sau partea cea care încă nu este controlată de PD, pentru că noi avem nu numai stat capturat, noi avem și clasă politică capturată, noi avem atâtea partide care, de fapt, lucrează pentru un partid: socialiștii lucrează pentru PD, comuniștii pentru PD, liberalii au lucrat pentru PD ș.a.m.d. Această parte nu participă la alegeri, plus comunitatea internațională de unde vin nu numai bani, repet, dar vine și recunoașterea calității democratice a lucrurilor care se întâmplă în Moldova, în cazul acesta noi nu vom avea alegeri conform sistemului mixt și puterea va declara că atunci când a votat această lege a avut în vedere că ea se aplică din 2022 ș.a.m.d. Vor găsi ei o modalitate de a justifica refuzul la recurgerea la acest sistem și noi vom merge pe sistem proporțional, ce nu garantează victoria opoziției, dar cel puțin creează niște premise pentru alte rezultate, pentru că noi trebuie să mai lucrăm pentru depolitizarea instituțiilor. Uitați-vă ce s-a întâmplat zilele acestea – CEC-ul, recurgând la niște argumente absolut inventate, a refuzat înregistrarea unui grup de inițiativă care a vrut să organizeze un referendum legislativ privind abrogarea acestui sistem mixt. Puterea a avut posibilități să intervină la orice etapă a acestui exercițiu, ei au considerat că de la bun început trebuie să sugrume treaba asta pentru că pentru ei asta prezintă pericol. Ei lucrează foarte direct, foarte brutal, fără să respecte un minimum de decență juridică legală, dacă putem să ne exprimăm în sensul acesta, pentru că argumentele lor nu au nimic comun cu dreptul. Deci, pur și simplu au scuipat în lege, au scuipat în fața acestor oameni, acestui grup de inițiativă. Noi cu astfel de Comisie Electorală Centrală putem merge la alegeri? Comisia aceasta orice poate să adopte, orice poate să „argumenteze” și să justifice orice porcărie, orice fărădelege; poate să declare victoria oricărei forțe, mă rog, noi acum vorbim despre forța care o controlează. Deci, noi nu putem cu astfel de instituții să mergem la alegeri, noi am fost unica țară în spațiul post-sovietic care am asigurat schimbarea puterii în condiții relativ democratice, în condiții relativ legale. Acum, noi nu o să avem nici această posibilitate. Astea-s jocuri, asta-i lipsă de responsabilitate, în astfel de condiții tu să spui că eu mă gătesc de alegeri, o să participăm, o să alegem oameni, o să înaintăm în circumscripții uninominale, dar eu vreau să văd acești oameni ai Platformei și acești oameni ai PAS-ului; o să reziste ei în condițiile în care acesta nu va fi un exercițiu democratic, dar va fi un măcel pur și simplu, când îți vin și-ți amenință soția, îți amenință copiii, pentru că ei așa procedează.”

Europa Liberă: Estul și Occidentul se mai gândesc la ceea ce se întâmplă în Republica Moldova?

Alexei Tulbure: „Numai în măsura în care Moldova este o piesă, un pion în jocul acesta geopolitic.”

Europa Liberă: Ea se află pe radarul intereselor acestor puteri?

Alexei Tulbure: „Niciodată nu s-a aflat. Moldova nimerea în atenția mass-media internaționale, atenția forurilor internaționale, atunci când se întâmplau niște lucruri urâte. Prima dată s-au vorbit foarte mult despre Moldova atunci când s-a declanșat conflictul de pe Nistru; toată presa mondială scria despre Moldova. Pe urmă, încă ceva, adică niciodată nu s-a vorbit despre Moldova ca despre o țară unde se întâmplă niște lucruri bune, reforme, unde lumea zidește, edifică ceva…”

Europa Liberă: Făurește.

Alexei Tulbure: „…da, făurește ceva ș.a.m.d.; totdeauna când se întâmplă niște lucruri proaste. În măsura în care noi avem acest conflict nesoluționat, în măsura în care Moldova…”

Europa Liberă: Transnistrean?

Alexei Tulbure: „…transnistrean. În virtutea faptului că noi am nimerit în cleștele acesta geopolitic, în lupta aceasta geopolitică dintre Est și Vest, numai în această măsură noi prezentăm interes. Noi niciodată nu am fost în topul agendei politice a unor actori importanți internaționali. Deci, noi trebuie să înțelegem că noi suntem importanți pentru noi înșine; în cazul în care noi arătăm că suntem în stare să luptăm pentru propria fericire, pentru propria țară, atunci vin și te ajută. În cazul în care tu nu faci nimic, nu vin parașutiștii din Uniunea Europeană, nu vin politicienii. Uniunea Europeană acum este concentrată asupra propriilor probleme, așa cum nu a fost în ultimii 20-30 de ani. Statele Unite au problemele lor.”

Europa Liberă: Rusia?

Alexei Tulbure: „Rusia nu a fost prezentă aici în ultimii opt-nouă ani și ambasador am avut „ni rîba, ni measo” (un bărbat fără trăsături, fără abilități individuale), cum s-ar spune, un hamet și până la dânsul Kuzmin, da? Acela era băgător în toate situațiile și activ, ceea ce nu spun că e bine, eu pur și simplu constat un anumit temperament al diplomației ruse în Moldova. Însă, la periferia atenției acestor mari puteri, noi o să prezentăm interes în cazul în care aici, de exemplu, ca în Georgia. Când Saakașvili a produs reformele, nu a avut Saakașvili susținere și financiară masivă, toată această nouă procuratură, poliție, noul sistem judecătoresc, de unde primesc ei salarii? Aceștia-s bani americani. Dar nouă nu ni s-ar fi dat bani? Ceea ce ni s-a promis, două miliarde și ceva, asta pur și simplu era un început. În cazul în care noi promovam niște lucruri, realizam niște proiecte, banii ar fi venit încoace, pentru că ei sunt deschiși pentru treaba asta, numai că ei trebuie să știe în cine și în ce investesc; dacă nu ai în cine și nu ai în ce, atunci nu se întâmplă nimic.”






Загрузка...


Губернаторы России
Москва

Собянин: Москва и Пекин подписали программу сотрудничества на 2024-2026 годы


Спорт в России и мире
Москва

Красногорск первым встретил участников международного супермарафона Москва-Минск


Загрузка...

Все новости спорта сегодня


Новости тенниса
WTA

Россиянка Людмила Самсонова выиграла турнир WTA в Хертогенбосе


Загрузка...


123ru.net – это самые свежие новости из регионов и со всего мира в прямом эфире 24 часа в сутки 7 дней в неделю на всех языках мира без цензуры и предвзятости редактора. Не новости делают нас, а мы – делаем новости. Наши новости опубликованы живыми людьми в формате онлайн. Вы всегда можете добавить свои новости сиюминутно – здесь и прочитать их тут же и – сейчас в России, в Украине и в мире по темам в режиме 24/7 ежесекундно. А теперь ещё - регионы, Крым, Москва и Россия.


Загрузка...

Загрузка...

Экология в России и мире
Москва

Козлов: Россия и КНДР прорабатывают возможность запуска прямых рейсов





Путин в России и мире
Москва

СЕНСАЦИОННЫЙ ДОКЛАД ПРО ДЕЛО СКРИПАЛЕЙ, САФРОНОВА, ГОЛУНОВА.


Лукашенко в Беларуси и мире



123ru.netмеждународная интерактивная информационная сеть (ежеминутные новости с ежедневным интелектуальным архивом). Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Smi24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net.

Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам объективный срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть — онлайн (с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии).

123ru.net — живые новости в прямом эфире!

В любую минуту Вы можете добавить свою новость мгновенно — здесь.





Зеленский в Украине и мире

Навальный в России и мире


Здоровье в России и мире


Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России






Загрузка...

Загрузка...



Александр Розенбаум

Александр Розенбаум проиграл суды коммунальщикам на 386 тысяч рублей



Москва

В Петербурге гражданина Палестины подозревают в изнасиловании женщины

Друзья 123ru.net


Информационные партнёры 123ru.net



Спонсоры 123ru.net