123ru.net
World News in Serbian

ЕУ покреће нову мисију због Либије

012

Од 1. априла Европска унија ће покренути нову мисију у Средоземном мору ИРИНИ. Његов главни циљ је контрола примене ембарга на оружје против Либије. То се наводи у изјави Савета ЕУ: „Данас је Савет донео одлуку да започне операцију ЕУНАВФОР МЕД ИРИНИ 1. априла 2020.“ Мисија ће пратити примену УН ембарга на оружје коришћењем ваздушних, […]

ЕУ покреће нову мисију због Либије

Од 1. априла Европска унија ће покренути нову мисију у Средоземном мору ИРИНИ. Његов главни циљ је контрола примене ембарга на оружје против Либије.

То се наводи у изјави Савета ЕУ:

„Данас је Савет донео одлуку да започне операцију ЕУНАВФОР МЕД ИРИНИ 1. априла 2020.“

Мисија ће пратити примену УН ембарга на оружје коришћењем ваздушних, сателитских и морских рута.

„Мисија ће посебно моћи вршити инспекцију бродова на отвореном мору код обала Либије за које се сумња да су превозили оружје или сличне материјале у Либију и из ње, у складу са резолуцијом 2292 (2016) Савета безбедности Уједињених нација“, наглашава се у документу.

Поред тога, имат ће низ секундарних задатака: надгледање и прикупљање информација о илегалном извозу нафте, сирове нафте и нафтних деривата из Либије, изградњу капацитета и припрема либијске обалне страже и морнарице за обављање послова осигурања закона и реда на мору итд.

Мисију ће предводити контраадмирал Фабио Агостини као командант операције ЕУ, а њено седиште ће бити смештено у Риму. Она ће радити до 31. марта 2021. године.

ЕУ покреће нову мисију због Либије

Комментарии для сайта Cackle
123ru.net – это самые свежие новости из регионов и со всего мира в прямом эфире 24 часа в сутки 7 дней в неделю на всех языках мира без цензуры и предвзятости редактора. Не новости делают нас, а мы – делаем новости. Наши новости опубликованы живыми людьми в формате онлайн. Вы всегда можете добавить свои новости сиюминутно – здесь и прочитать их тут же и – сейчас в России, в Украине и в мире по темам в режиме 24/7 ежесекундно. А теперь ещё - регионы, Крым, Москва и Россия.