Мы в Telegram
Добавить новость
123ru.net
World News in Romanian
Сентябрь
2021

Nicolae Negru: Abia acum începe greul, sunt lucruri care nu s-au făcut 30 de ani

0
Nicolae Negru: Abia acum începe greul, sunt lucruri care nu s-au făcut 30 de ani

Președinta Maia Sandu și PAS au toată puterea la îndemână. În acest moment nu există nicio scuză sau justificare în a nu livra rezultate pentru a fi stopat haosul în care se află Republica Moldova. Dar se înăspresc criticile unor comentatori privind iniţiativele guvernării de numire în funcţii a oamenilor doar din anturajul PAS. Editorialistul Nicolae Negru crede că ar fi greșit să se insiste doar pe efectele justiției reformate și ale luptei împotriva corupției, pentru că sărăcia, scumpirile, emigrarea și depopularea sunt probleme tot atât de arzătoare.

 

Nicolae Negru: „E o atmosferă confuză. Paradoxal, a câștigat Maia Sandu, a câștigat PAS, a câștigat foarte convingător, dar cu toate astea nu există această certitudine că lucrurile merg într-o direcție necesară.”

Europa Liberă: De ce nu există această certitudine și de ce lucrurile nu ar merge într-o direcție normală?

Nicolae Negru: „Nu există certitudine, văzând în ce constă această mare curățenie care a fost anunțată, și există nemulțumiri chiar și în rândurile celor care au votat acest partid, care au votat-o pe Maia Sandu; să zicem, unele cadre, care sunt, chipurile, noi, dar de fapt nu chiar atât de noi și nu chiar atât de curate, dacă s-a ajuns la aceea că, spune președinte Maia Sandu, unii nu doresc să vină să lucreze împreună cu actuala guvernare, fiindcă, având proprietăți, care, prezumtiv, au fost câștigate cinstit, dar se tem că vor fi acuzați.

Mi se pare că aici e un lucru nu tocmai clar: dacă ai câștigat cinstit, de ce te-ai teme să fii acuzat sau de ce te-ai teme să declari absolut toate proprietățile tale? Pe urmă, alte persoane au fost bine mersi sau au slujit cu devotament în ale regimuri și acuma, cumva, sunt selectate ca oameni buni. Desigur că ridică anumite semne de întrebare. Pe urmă, într-un în fel sau altul, și guvernarea este de vină, fiindcă a creat această iluzie: timpurile bune vor începe instantaneu, va lua puterea PAS, va lua puterea Maia Sandu și totul va merge foarte bine de acum înainte! Iată, vedem că nu e chiar așa. Sunt probleme obiective. Corupția desigur că e o problemă foarte gravă, dar nu numai corupția e problema care ține pe loc sau, mai bine zis, ne afundă pe noi în această criză.”

Europa Liberă: Dar se zice că dacă ar fi dezrădăcinat acest flagel din societatea moldavă, atunci totuși prosperitatea ar începe să vină.

Nicolae Negru: „E adevărat, acest flagel trebuie dezrădăcinat, dar situația e mai complexă. Dacă privim atât de unilaterală lucrurile, atunci am putea să nu reușim. Trebuie să vedem în toate complexitatea, adică să fie o abordare de sistem, nu o abordare pe o singură latură, așa cum vedem până acuma. Că e ca la studentul acela care la examenul de la Institutul Agricol, care era întrebat și totul se reducea la păduchi, castravetele e cu păduchi și așa mai departe. Aici absolut totul se rezumă la problema de corupție: problema transnistreană e problema de corupție, problema resurselor energetice și așa mai departe, a independenței noastre energetice, e de corupție.”

Europa Liberă: Dar vedeți că și procuratura arată că în baza importului de energie s-au spălat mulți bani, au fost intermediari, nu au fost atrași la răspundere pentru ilegalități.

Nicolae Negru: „Asta ar putea fi consecința, nu cauza, adică ține de o anumită confruntare geopolitică, de o anumită dorință a Rusiei de a ne menține în sfera sa de influență, de a păstra acest status quo, și atunci ea recurge la diferite pârghii! Și una din pârghii este corupția. Dar sunt și multe altele.”

Europa Liberă: Și partenerii externi, cu care are o relație bună acum puterea de la Chișinău, insistă pe ideea că lupta împotriva corupției trebuie să dea rezultate și că reforma în justiție trebuie să fie prioritară.

Nicolae Negru: „Cu siguranță asta este important. Nimeni nu zice că nu este important.”

Europa Liberă: Cum rezolvi aceste două probleme?

Nicolae Negru: „Sunt și alte probleme. De exemplu această divizare teritorial-administrativă e o problemă care trebuie... Reforma teritorial-administrativă despre care nici nu se vorbește, dar acolo se duc mult mai mulți bani decât...”

Europa Liberă: S-au făcut estimări și au arătat că sume foarte mari se duc pentru a fi întreținute în primul rând raioanele.

Nicolae Negru: „Dar nu numai asta. Iată, sistemul de pensii e pe cale de a se prăbuși.”

Europa Liberă: Adică unul la unul, acuma. Un cetățean apt de muncă lucrează pentru un pensionar.

Nicolae Negru: „Da. Cetățenii continuă să plece din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Se zice că tot corupția i-ar alunga.

Nicolae Negru: „Cei care pleacă nu sunt nici ei străini de corupție. Atunci când vine vorba să dea cuiva sau să ia de la cineva, ei iau fără remușcări și se întâmplă că poate că faptul că nu pot lua de acuma sau nu pot da să-i determine să plece! Că unii au stat bine mersi o anumită perioadă în anumite funcții! Atunci când încep să le piardă, încep să-și caute alte surse de existență. Însă, vedeți acuma, puterea s-a schimbat, dar numărul de cetățeni care cer azil în Germania a crescut exponențial.”

Europa Liberă: Doar în trei luni nu e roada puterii, ca să zici că puterea i-a alungat.

Nicolae Negru: „Nu e roada puterii, dar nu e roada corupției! Ei ar putea gândi, bine, de acum înainte nu o să fie corupție, dar cu toate astea ei pleacă, ei cer azil politic în altă parte. Deși nimeni nu-i persecută.”

 

Europa Liberă: Disputa aceasta, care durează de ceva timp, între noua putere și Procuratura Generală, procurorul Stoianoglo, cum trebuie înțeleasă, ce concluzie ați tras din această confruntare?

Nicolae Negru: „Trebuie și spunem lucrurilor pe nume, că domnul Stoianoglo nu ne-a convins până acuma că dumnealui este un procuror independent, că Procuratura Generală este independentă, că ea și-a recăpătat credibilitatea cetățenilor Republicii Moldova. Faptul că pleacă e și din cauza Procuraturii, am putea spune, fiindcă totul se leagă împreună. Nu pleacă omul de aceea că aici e rău, dar în celelalte părți e foarte bine. El pleacă fiindcă și aici e rău, și dincolo e rău, și dincolo e rău. Își ia lumea în cap și se duce. În cazul de față eu cred că această încercare de a da o direcție nouă lucrurilor în Procuratura Generală a eșuat, asta trebuie să constatăm, fiindcă de acuma au trecut doi ani. Dacă în doi ani nu ai făcut nimic, atunci când o să mai faci? Mai așteptăm șapte ani? Și mai ales că sunt anumite momente care ridică mari semne de întrebare privind obiectivitatea sau, să zicem așa, privind loialitatea față de statul Republica Moldova a dlui Stoianoglo. Și întotdeauna putem să ne referim, dar nu numai la cazul cu Platon. Cum, în modul ăsta, să eliberezi o persoană și să lupți, să spui că persoana aceasta este nevinovat, când însăși procuratura aceste personaje intentează dosare penale? Și nu unul, dar mai multe. Atunci nu e o contradicție? Sau nu știe stânga ce face dreapta? Aici dl Stoianoglo apără și aici cineva atacă și cineva acuză. Ceva nu se leagă în comportamentul dlui Stoianoglo și atunci când unicii apărători ai dumnealui sunt persoane care au o anumită biografie, chiar și penală, atunci eu cred că dl Stoianoglo are o problemă. Și dacă într-adevăr ține la Republica Moldova, el trebuie să-și dea demisia.”

Europa Liberă: Să-și dea demisia benevol sau să fie plecat?

Nicolae Negru: „Ar fi bine să-și dea demisia benevol, dar dacă nu-și dă demisia, desigur că trebuie aplicată legea, trebuie aplicată Constituția, fiindcă societatea nu poate aștepta încă cinci ani și să constate până la urmă că dl Stoianoglo n-a făcut nimic și că dumnealui, de fapt, nu este un procuror independent. Și chiar dacă nu se găsesc, nu e neapărat să fie prins în flagrant cu ceva. Dar noi vedem consecințele și mie mi se pare că e suficient ca să deducem că avem nevoie de un procuror nou. Să stăm și să nu întreprindem nimic ar fi împotriva spiritului Constituției. Nu e bine să ajustezi legea la necesități...”

Europa Liberă: Adică nu e bine să schimbi regulile de joc în timpul jocului, așa se sugerează.

Nicolae Negru: „Adevărat, nu e bine să schimbi, dar atunci când vezi că jucătorul respectiv nu este competent sau nu dorește să joace rolul pe care trebuie să-l joace într-un stat de drept, atunci trebuie să întreprinzi ceva, nu poți să lași să treacă cinci-șapte ani și pe urmă să faci o constatare că, bine, începem de la început ceea ce am vrut să facem.”

Europa Liberă: Credeți că ar putea să înceapă să crească dezamăgirea cetățenilor în cei care au obținut încrederea în data de 11 iulie?

Nicolae Negru: „Vedeți ce se întâmplă? Iarăși, paradoxal, toată mass-media atacă acum guvernarea. Și câteva posturi pe care, din punct de vedere ideologic, le putem considera aliate actualei guvernări, nu pot rezolva toate problemele de comunicare pe care le are guvernarea, dar guvernare are niște probleme de comunicare. Chiar și această problemă cu majorarea pensiei – s-a luat o decizie, dar această decizie trebuie explicată! A ieșit într-o conferință de presă, s-a spus acolo ceva, dar e foarte puțin, lucrurile trebuie analizate în detalii.”

Europa Liberă: S-a spus, 400 000 de cetățenii vor beneficia de pensie majorată de 2000 lei.

Nicolae Negru: „Nu asta e problema. Cu cât va fi majorată s-a spus, dar nu se spune de unde se vor lua bani și care vor fi consecințele.”

Europa Liberă: Guvernul a spus că bani pentru anul ăsta sunt.

Nicolae Negru: „Bine, anul ăsta sunt, dar nu numai la anul ăsta se rezumă numai. Noi trebuie să știm și înainte ce va fi. Doamna Gavrilița zice că la anul va fi nevoie de două miliarde și o sută de milioane, dl Ion Chicu zice că va fi nevoie de 2,8 – 2,9 miliarde de lei. Sunt sume serioase și are dreptate dl Chicu atunci când zice că, de obicei, din punct de vedere financiar, nu e corect să împrumuți bani pentru consumul imediat.”

 

Europa Liberă: Dar până acum nu tot așa s-a făcut, dle Negru?

Nicolae Negru: „Până acuma s-a făcut, se plăteau pensiile, se plăteau salariile din granturi, din împrumuturi, se menținea Republica Moldova pe linia de plutire. Acuma se vrea, să zicem, îmbunătățirea...”

Europa Liberă: Dar avântul ăsta unde se ia? Avântul ăsta economic nu se ia în trei luni!

Nicolae Negru: „Nu se ia în trei luni și nu se știe dacă se va lua! Fiindcă trebuie să existe avânt economic. Într-un fel, îți tai creangă de sub picioare. Ca să fie avânt economic, trebuie să fie investiții, investițiile în producție, să se deschidă noi locuri de muncă, să se producă bani, să spunem așa. Să se producă producție pe care să o exportăm, să o vindem și să câștigăm. Și dacă am câștigat o sumă suficientă de bani, atunci vedem că putem să dăm și pentru majorarea pensiilor, putem să adăugăm ceva la cultură, la educație, la medicină.”

Europa Liberă: Apropo, despre majorarea de pensii, de la 1 octombrie, pentru că s-a discutat totuși destul de mult, cunoașteți foarte bine, tarifele se ridică, prețurile cresc, mulți vârstnici au rămas la limita existenței, cu excepția pâinii și a unui ceai, aproape că nu mai au nimic pe masă!

Nicolae Negru: „Dar eu nu zic că nu e corect! E corect ce face, e necesară această majorare de pensie! Nu e vorba de un principiu socialist, că-i egalăm pe toți. E vorba de o corectare a nedreptății. Atunci când li s-au stabilit pensii de opt sute, de o mie sau de o mie și ceva unor cetățeni care au lucrat toată viața lor și această pensie fie că e consecința unor calcule neconforme cu aportul lor, fie din cauza angajatorului, care nu...”

Europa Liberă: Cei mai nedreptățiți au fost agricultorii.

Nicolae Negru: „... n-au transferat în fondul social...”

...s-au desființat colhozurile, sovhozurile, s-au pierdut actele... Lumea a rămas disperată!

Nicolae Negru: „Păi, da, de aceea eu zic că e corect! Ceea ce aș aștepta eu de la guvernare e să explice lucrurile astea cu mai multă convingere, într-un fel, să le ia apa celor care zic că trebuie să mai așteptăm. E adevărat că opoziția e foarte prudentă, în acest sens, nu vrea să creeze impresia că se opune majorării, dar vine cu tot felul de argumente și nu zic că sunt argumente care nu trebuie luate în calcul. Ele trebuie luate în calcul, trebuie explicate, trebuie de vorbit cu cetățenii, ca ei să înțeleagă! Eu nu cred că cineva va fi împotrivă ca părinților, bătrânilor noștri să li se majoreze puțin pensia, care e mizeră, sub nivelul de subzistență. Cred că acest spirit de coeziune poate fi suscitat în societatea noastră, dar tăcând nu o să faci lucrul ăsta.”

Europa Liberă: Și totuși cum să se descurce cetățeanul cine are dreptate și cine nu are dreptate?

Nicolae Negru: „Păi, asta e, guvernul trebuie să comunice cu cetățenii. Și mas-media. Ați văzut ce s-a întâmplat? O acțiune foarte importantă, majorarea pensiei, trece aproape neobservată prin mass-media, nu se discută deși e nevoie de o discuție profundă! Mass-media e ocupată de un scandal la o televiziune, că cineva s-a culcat cu cineva. Desigur că asta aduce mai mare rating, dar trebuie să se gândească și colegii noștri de la radio, de la televiziuni și chiar cei care postează pe Facebook, trebuie să se gândească și la utilitatea informaților sau la utilitatea funcției lor.”

 

Europa Liberă: La ce evoluții vă așteptați în continuare?

Nicolae Negru: „Sper că în guvernarea își va da de seamă și va înțelege lucrul ăsta și va încerca să comunice mai intense, mai activ cu cetățenii. Să nu aștepte că toți o să aplaude. Mă uit și pe Facebook sau pe unele rețele de socializare, simpatizanți ai PAS, simpatizanți ai Maiei Sandu, ei nu au argumente, îi depășește tematica pensiei. E o tematică foarte complicată și această schimbare, uneori, de cadre, care nu este întru totul ideală, iarăși, îi pune în încurcătură pe ei! Tot ce pot ei zice e că să mai răbdăm, să mai răbdăm. Dar asta nu mai ține, fiindcă ei au creat această iluzie că lucrurile se rezolvă instantaneu, că e de ajuns că am schimbat puterea și gata, s-au declanșat vremurile bune! Și spuneam atunci că nu e bine să se creeze această impresie, această iluzie! Acest triumfalism nu duce la nimic, oamenilor, dimpotrivă, trebuia să li se spună că abia acum începe munca, abia acum începe greul, lucruri pe care trebuie să facem fiindcă nu s-au făcut 30 de ani. Același lucru e și cu corupția. Să nu reducem totul numai la lupta cu corupția. Fiindcă, bine, e o chestiune complicată și, pe de o parte, e simplă. I-am pedepsit pe niște corupți...”

Europa Liberă: Asta așteaptă cetățenii!

Nicolae Negru: „Dar asta nu înseamnă că s-a terminat corupția, fiindcă fiecare cetățean când o să meargă și o să vrea să ne rezolve o problemă o să dea cuiva. Mie îmi spunea un judecător: „Bine, ce pot eu să fac dacă vine și-ți cade în genunchi și-ți propune această sumă?”

Europa Liberă: Să nu cazi pradă tentației.

Nicolae Negru: „Să nu cazi pradă tentației, dar când vezi că dacă nu cade el, cade altul pradă tentației, se duce la procuror și procurorul face ceva! Și atunci el zice: „Păi, dacă oricum o să dea banii ăștia, de-acum lasă să mi-i dea mie!” O spun în cunoștință de cauză, vorbind cu judecători concreți, că ei sunt puși în această situație. Unele lucruri o să se rezolve, o să fie schimbate cadrele, dar nu-i nicio garanție că noile cadre sau noii judecători, e și o, cum să zic, „filosofie” a corupției la noi, că, dacă ești în post și nu te învârtești... Un funcționar, nu a găsit, de exemplu nimic altceva ca să se manifeste decât să îngrădească acolo, în sat la el, în casa tatălui, decât să pună o barieră, ca să nu treacă mașini, că vedeți, îi zguduie casa și înaltă ar putea crăpa pereții! Păi, toată viața treceau mașini pe acolo, nu zguduiau, da acum, că a devenit el șef, a găsit o rezolvare!”

Retorica electorală mai predomină în discursurile politicienilor

Europa Liberă: Dle Negru, dar știți cum se mai spune, e ușor să critici dintr-o parte, vino și pune umărul, și intră în esența problemelor, și vei vedea că totuși situația nu e chiar atât de ușoară ca să fie schimbată în bine.

Nicolae Negru: „Tocmai asta spuneam eu, că lucrurile nu sunt așa de simple, cum erau prezentate în campania electorală . Eu înțeleg de ce erau prezentate așa în campania electorală, eu pot să înțeleg că s-a vrut o aderență cât mai mare la un partid sau alt partid, așa se procedează de multe ori, dar imediat cum s-a terminat campania electorală retorica trebuie schimbată. La noi nu văd această schimbare a retoricii. Retorica electorală mai predomină în discursurile politicienilor.”

Europa Liberă: Și, ca să nu se creeze impresia că doar criticăm, vedeți și lucruri bune care se fac?

Nicolae Negru: „Am și spus, faptul majorării sau intenția de majorare, fiindcă parlamentul o să decidă până la urmă, e un lucru foarte bun, e începutul unei noi practici, ceea ce nu exista până acuma. Există o discrepanță între ce spuneau politicienii în campania electorală și ceea ce făceau după ce intrau în parlament.”

Europa Liberă: Da, promiteau pensii și salarii majorate, ca ajungând la 1 aprilie unii să spună că doar cu un leu le-a fost majorată pensia.

Nicolae Negru: „Iată că această practică vicioasă începe să schimbe și eu cred că dacă se va proceda în felul acesta, lucrul acesta îi va responsabiliza pe politicieni și nu vor mai promite marea cu sare sau câte-n lună și în stele și vor cântări cuvintele, vor cântări promisiunile când vor apare în fața alegătorilor. Și eu cred că va fi într-un fel și o lecție pentru alegători. Să nu creadă vorbelor politicienilor, dar să vadă cine se ține de cuvânt și cine nu se ține de cuvânt.”






Загрузка...


Губернаторы России
Москва

Собянин сообщил о начале работы сезонных ярмарок выходного дня


Спорт в России и мире
Москва

Росгвардия обеспечила правопорядок во время футбольного матча «ЦСКА» - «Спартак» в Москве


Загрузка...

Все новости спорта сегодня


Новости тенниса
Арина Соболенко

Соболенко: я предпочитаю смотреть мужской теннис, а не женский


Загрузка...


123ru.net – это самые свежие новости из регионов и со всего мира в прямом эфире 24 часа в сутки 7 дней в неделю на всех языках мира без цензуры и предвзятости редактора. Не новости делают нас, а мы – делаем новости. Наши новости опубликованы живыми людьми в формате онлайн. Вы всегда можете добавить свои новости сиюминутно – здесь и прочитать их тут же и – сейчас в России, в Украине и в мире по темам в режиме 24/7 ежесекундно. А теперь ещё - регионы, Крым, Москва и Россия.


Загрузка...

Загрузка...

Экология в России и мире
Москва

Компания ICDMC стала победителем престижной премии в сфере ЗОЖ – Green Awards 2023/24





Путин в России и мире
Москва

Эксперт: корректировка порогов крупного и особо крупного ущерба по экономическим статьям оправдана и своевременна


Лукашенко в Беларуси и мире
Минск

Лукашенко: на территории Польши и Прибалтики готовят атаки на восток




123ru.netмеждународная интерактивная информационная сеть (ежеминутные новости с ежедневным интелектуальным архивом). Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Ru24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net.

Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам объективный срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть — онлайн (с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии).

123ru.net — живые новости в прямом эфире!

В любую минуту Вы можете добавить свою новость мгновенно — здесь.





Зеленский в Украине и мире
Киев

Захарова: встречи по продвижению "формулы Зеленского" дают Киеву чувство вседозволенности


Навальный в России и мире


Здоровье в России и мире


Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России






Загрузка...

Загрузка...



Михаил Кутушов

Компания ICDMC стала победителем престижной премии в сфере ЗОЖ – Green Awards 2023/24



Москва

Киркоров оштрафован на 6 тыс. рублей за неуплату другого штрафа

Друзья 123ru.net


Информационные партнёры 123ru.net



Спонсоры 123ru.net