123ru.net
World News in Bosnian

Opozicija u BiH: Zabraniti ulaz bez negativnog PCR testa

07
Opozicija u BiH: Zabraniti ulaz bez negativnog PCR testa

Naša stranka, jedna od političkih stranaka u Bosni i Hercegovini (BiH) zatražila je 15.marta od Vijeća ministara BiH da zabrani ulazak stranih državljana u Bosnu i Hercegovinu bez negativnog PCR testa ili dokaza o vakcinaciji, kao i da propiše obavjeznu izolaciju za bh. državljane koji ne posjeduju negativan test.  

"Građani Bosne i Hercegovine umiru zbog nedjelovanja Vijeća ministara. Ovo će ne samo osigurati da zaražene osobe ne ulaze u državu, već će također poslati jasnu poruku da konačno i Vijeće ministara BiH shvata ozbiljnost trenutne situacije", stoji u saopćenju Naše stranke. 

Iz te partije dodaju da će, ukoliko Vijeće ministara BiH ne donese tražene mjere, sa drugim opozicionim strankama tražiti sazivanje hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (jednog od dva doma), kao i stalno zasjedanje ovog tijela s ciljem donošenja mjera neophodnih za smanjivanje broja zaraženih u što skorijem roku.  

Iz Naše stranke naglašavaju da se teška epidemiološka situacija ne može sanirati na samo jednom nivou vlasti, već da svi trebaju djelovati po uzoru na Kanton Sarajevo, gdje su  "stalna zasjedanja, nove mjere i odgovoran odnos bez bilo kakvog politikantstva", zaključili su. 

Tokom proteklog dana u Bosni i Hercegovini (BiH) evidentirano je 582 novozaraženih korona virusom, dok su 63 osobe preminule od posljedica zaraze COVID-19, saopšteno je 15. marta. 

U Sarajevu je u toku hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj se raspravlja o trenutnom stanju u bolnicama, ali i novim mjerama.  

Zbog velikog broja oboljelih koji su hospitalizovani, direktorica Kliničkog centra Sarajevo (KCUS) Sebija Izetbegović proglasila je vanredno stanje u toj ustanovi. 

Poslanici opozicije u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH zatražili su 15. marta vanrednu sjednicu ovog doma na kojoj bi se raspravljalo o pogoršanju epidemiološke situacije u ovom bh. entitetu.

Мобильный 6
Загрузка...
Комментарии для сайта Cackle

Russian.city

Слухи, сплетни...
Новости Москвы на Moscow.media


Все города России от А до Я

123ru.net – это самые свежие новости из регионов и со всего мира в прямом эфире 24 часа в сутки 7 дней в неделю на всех языках мира без цензуры и предвзятости редактора. Не новости делают нас, а мы – делаем новости. Наши новости опубликованы живыми людьми в формате онлайн. Вы всегда можете добавить свои новости сиюминутно – здесь и прочитать их тут же и – сейчас в России, в Украине и в мире по темам в режиме 24/7 ежесекундно. А теперь ещё - регионы, Крым, Москва и Россия.


Новости России