123ru.net
EuropaLibera.org
Март
2021

Roman Mihăeș: Socialiștii au pierdut controlul asupra jocului politic

0
Roman Mihăeș: Socialiștii au pierdut controlul asupra jocului politic

După consultările de marți, 16 martie, cu partidele parlamentare, președinta Maia Sandu și-a anunțat decizia de a-l înainta la funcția de premier pe Igor Grosu, liderul fracțiunii PAS - partidul pe care l-a fondat și condus până a deveni șefa statului. Analistul politic Roman Mihăeș consideră că numirea lui Igor Grosu este „perfect constituțională”, iar Partidul Socialiștilor a pierdut controlul asupra jocului politic, după ce propunerea sa la funcția de premier, Mariana Durleșteanu, și-a retras candidatura.

Europa Liberă: Se apropie deznodământul crizei politice din Republica Moldova odată cu desemnarea liderului PAS, Igor Grosu, la funcția de premier de către președinta Maia Sandu, după ce a discutat cu fracțiunile și grupurile parlamentare?

Roman Mihăeș: „Da, sigur! În primul rând, trebuie să menționăm că înaintarea dlui Grosu este perfect constituțională, deoarece s-a retras dna Durleșteanu, candidatul majorității formate. Nu știu din ce motive dna Durleșteanu și-a retras candidatura, dar cu siguranță a ajutat-o pe Maia Sandu să iasă din acea încurcătură, pentru că decizia din 23 februarie o impunea pe Maia Sandu să înainteze în mod obligatoriu un candidat al unei majorități formate, dacă ea ar fi constatat așa ceva.”

Europa Liberă: A ajutat-o pe Maia Sandu și l-a încurcat pe Igor Dodon?

Roman Mihăeș: „Sigur că da. Deci, Mariana Durleșteanu și-a retras candidatura în timpul convorbirilor dintre președintele Maia Sandu și socialiști, i-a lipsit pe socialiști și pe cei din Partidul „Șor” de candidat, astfel președintele Republicii Moldova nu a putut să constate existența unui candidat al majorității, aici a fost mișcarea strategică.”

Europa Liberă: Dar nu e un miracol că înainte de a anunța Maia Sandu ce urmează, Mariana Durleșteanu s-a retras, Igor Dodon încă nu știa despre retragerea Marianei Durleșteanu?

Roman Mihăeș: „Da, să o spunem sincer, Mariana Durleșteanu l-a trădat pe Igor Dodon. Nu știu din ce motive, ea a ieșit din jocul cu Dodon și cu Șor, o să aflăm cred că motivele mai târziu.”

Europa Liberă: Poate din considerentul că nu a știut inițial, atunci când i-a fost propusă candidatura, că va fi susținută și de deputații din „Pentru Moldova”?

Roman Mihăeș: „Da, eu am înțeles că dânsa a formulat atunci o obiecție privind, nu toată „Pentru Moldova”, dar anume Partidul „Șor” și ea a fost indusă în eroare de Igor Dodon atunci când s-a trezit că ea e susținută de Partidul „Șor” și astfel numele ei a fost atras în scandalul internațional legat de furtul bancar etc. Putem doar să bănuim toate motivele care au stat în spatele deciziei dnei Durleșteanu, care a fost o decizie clară în favoarea Maiei Sandu și l-a lipsit pe Igor Dodon și pe Șor de argumentul că au un candidat al majorității.”

Europa Liberă: Dar ea acum câteva zile tot pe o rețea de socializare anunța că alegerile parlamentare anticipate bat la ușă?

Roman Mihăeș: „Da, probabil că atunci Igor Dodon trebuia să-și dea seama că deja Mariana Durleșteanu nu mai este candidatul lor, că a avut alte negocieri și alte discuții. Greșeala lui Igor Dodon este că el a mers astăzi la discuții cu președintele Republicii Moldova neavând garanția unui candidat sută la sută din partea majorității formate, el a riscat foarte tare.”

Europa Liberă: Dar nu luați în calcul și varianta că PAS și PSRM s-ar fi înțeles referitor la anticipate?

Roman Mihăeș: „Nu cred, pentru că, având în mână candidatura dnei Durleșteanu, Igor Dodon avea controlul asupra situației politice, o obliga pe Maia Sandu să o desemneze și avea atunci soluția să voteze sau să nu voteze în parlament, deci aveau soluțiile ei sub control. Acum, ei au pierdut controlul asupra jocului politic, au o soluție foarte proastă: să voteze pentru guvernul condus de dl Grosu și să piardă controlul asupra guvernului. Și atunci, evident, când au loc alegerile parlamentare, în toamnă sau peste un an, să obțină un scor mult mai slab și au altă soluție proastă: să meargă la alegeri parlamentare anticipate în luna iunie, așa cum își dorește PAS, dar, din punctul meu de vedere, socialiștii ar fi avantajați de alegerile din iunie, pentru că ar avea un control formal asupra guvernului provizoriu, care le-ar permite să ocupe, cel puțin, locul doi la alegerile parlamentare anticipate din iunie.”

Europa Liberă: Dl Mihăeș, totuși se suprapun două declarații: PAS, care spun că reiterează, că trebuie să aibă loc alegerile parlamentare anticipate în vară și ceea ce spunea Igor Dodon, că alegerile parlamentare anticipate ar fi un compromis și că ar putea să aibă loc în toamnă?

Roman Mihăeș: „În aceste condiții, când Igor Dodon a pierdut jocul de numire a candidatului la funcția de premier, el trebuie să ia o decizie: sau să susțină alegeri anticipate în iunie, sau, repet, să voteze pentru guvernul Grosu și să transfere alegerile parlamentare în toamnă, dar, dacă el votează pentru guvernul Grosu, el întărește PAS-ul și-i dă o șansă mai mare la alegerile anticipate parlamentare din toamnă și atunci PAS-ul chiar într-adevăr poate să acumuleze 50+1, având controlul asupra guvernului.”

Europa Liberă: Depinde ce rezultate va livra acest guvern Grosu, dacă va fi învestit.

Roman Mihăeș: „Va fi un guvern cu siguranță ajutat de Occident și de România masiv, vor veni și vaccinuri, vor veni și investiții. Igor Dodon în patru ani de zile cât a controlat, cel puțin în ultimul an când a controlat guvernul, Rusia l-a ajutat foarte puțin. Ne aducem aminte că nici până în ziua de astăzi Rusia nu a scos totalmente toate barierele vamale, există încă blocaje în relațiile de export ale moldovenilor spre Federația Rusă. Deci, practic, Igor Dodon e într-o situație foarte proastă, a fost trădat de Mariana Durleșteanu și acum are de ales: ori face jocul Maiei Sandu și votează cu Grosu, ori acceptă și merge la anticipate în luna iunie.”

Europa Liberă: Dl Mihăeș, dar șeful fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță, într-un interviu cu Europa Liberă a spus că nu exclude că PAS și PSRM pot să mai guverneze o dată, așa cum au făcut-o în 2019. Pe cine va include în garnitura guvernamentală Igor Grosu, bănuiți?

Roman Mihăeș: „Trebuie să fim foarte corecți. PAS-ul nu va face nici un fel de alianță și nici un fel de guvern cu PSRM-ul până la alegerile parlamentare anticipate sau în termen, și PAS-ul a anunțat lucrul acesta de multe ori. Ceea ce și-au dorit socialiștii a fost ca guvernul Durleșteanu să fie învestit în parlament pentru patru luni de zile sau pentru trei luni de zile și să fie efectuate alegeri parlamentare anticipate undeva prin octombrie, noiembrie, decembrie, dar planul ăsta a lor a căzut astăzi prin faptul că Mariana Durleșteanu le-a stricat jocurile.”

Europa Liberă: Dar acum, cei din „Pentru Moldova” se vor resemna cu această situație?

Roman Mihăeș: „Problema pentru cei din „Pentru Moldova” și Partidul Șor cred că este mai mare decât la socialiști, pentru că acum adversarul lor direct, PAS, are inițiativa politică și ei trebuie să decidă ce fac mai departe cu alianța lor neformală și PSRM. Din punctul meu de vedere, ei ar putea să rupă această alianță cu PSRM și să accepte și ei alegerile anticipate în luna iunie.”

Europa Liberă: Dar socialiștii mereu au negat că ar exista, cel puțin, o înțelegere între PSRM și „Pentru Moldova” referitoare la constituirea unei alianțe?

Roman Mihăeș: „Păi, alianța a fost recunoscută de Curtea Constituțională. Ar trebui să constatăm faptul că din momentul în care PSRM și Partidul „Șor” au semnat pentru un candidat, Mariana Durleșteanu, ei au format o alianță parlamentară, asta constatând Curtea Constituțională, restul sunt doar speculații politice.”

Europa Liberă: Ei au spus că doar o majoritate, fără coaliție, fără alianță, fără cum s-ar mai numi?

Roman Mihăeș: „Nu trebuie să luăm declarațiile lor decât doar speculații politice. Deci, Curtea Constituțională în mod cert a stabilit că ei au creat o coaliție politică cu un candidat la funcția de premier pe data de 23 februarie.”

Europa Liberă: Toată lumea aștepta să vadă ce va urma după 23 martie. Acum mai poate cineva să sesizeze Curtea Constituțională?

Roman Mihăeș: „Situația s-a clarificat astăzi definitiv prin faptul că Mariana Durleșteanu l-a trădat pe Dodon și majoritatea de 54 de deputați care au susținut-o, și Maia Sandu a primit dreptul de a numi un candidat în lipsa unui candidat al majorității. Aici nu are cine să se adreseze la Curte, că nu are motive, rămâne doar o singură întrebare: va trece guvernul Grosu de parlament sau nu?”

Europa Liberă: Ce se întâmplă dacă nu va trece, dacă nu va acumula voturi suficiente?

Roman Mihăeș: „Dacă nu acumulează voturi suficiente, e foarte simplu, mergem la alegeri parlamentare anticipate, se întrunesc cele două tentative nereușite de votare a unui guvern, președintele se adresează la Curtea Constituțională, obține de acolo avizul și dizolvă parlamentul. Dacă însă acest guvern va fi votat în parlament, ceea ce nu pot să exclud în totalitate, atunci acest guvern, cel puțin, până la toamnă va mai gestiona treburile țării și posibil că vom merge la alegerile anticipate  în toamna anului curent.”

Europa Liberă: Dar de unde ar veni voturile pentru a învesti guvernul lui Igor Grosu?

Roman Mihăeș: „Apropo, aici ei trebuie să decidă. PSRM are în mână controlul situației în parlament, în sensul în care ei vor decide dacă votează sau nu guvernul. Dacă ei nu votează guvernul, guvernul nu trece. Deci, Igor Dodon cu dna Greceanîi trebuie să decidă dacă ei merg la anticipate în iunie sau amână chestia asta pe mai târziu, dar, repet, orice exercițiu de tergiversare este în detrimentul socialiștilor.”

Europa Liberă: Dar vedeți că și ei sunt puși într-o încurcătură acum, ei ziceau că aceste întâlniri pe care le avea frecvent speaker-ul Zinaida Greceanîi cu premierul interimar Ciocoi ar putea să rezolve mai multe probleme?

Roman Mihăeș: „Sigur că socialiștilor le-ar fi convenit aceste două scenarii: sau stă guvernul Ciocoi până la toamnă interimar, sau o instalează pe dna Mariana Durleșteanu, dar, repet, ambele variante au căzut, pentru că ei se bazau pe  construcția în care Mariana Durleșteanu mergea în parlament și această construcție nu mai există. Practic, Maia Sandu a preluat inițiativa politică și l-a înaintat pe dl Grosu și socialiștii au două soluții, fix două: sau votează pentru guvernul Grosu, sau votează contra lui.”

Europa Liberă: PD-ul ar putea să sprijine candidatura dlui Grosu?

Roman Mihăeș: „Apropo, în afară de socialiști, eu cred că toți ceilalți deputați din toate fracțiunile vor vota pentru guvernul Grosu în tentativa de a mai rămâne în parlament măcar jumătate de an.”

Europa Liberă: Adică iar se adună voturi suficiente, dacă ziceți că toți ar putea să voteze, cu excepția socialiștilor în caz că au un alt scenariu?

Roman Mihăeș: „Matematica e simplă, 15 de la PAS nu votează guvernul și socialiștii votează 40, de asta am și spus că soluția e în mâna lui Dodon și a socialiștilor, ei cu 40 ai lor pot vota învestirea guvernului, pentru că există 15 de la PAS, 55 împreună.”

Europa Liberă: Dvs. credeți că PAS-ul va repeta scenariul pe care l-a avut și Natalia Gavriliță, adică vin în parlament, prezintă programul și echipa...

Roman Mihăeș: „Corect, da. PAS-ul nu va vota pentru guvernul Grosu în mod sigur.”

Europa Liberă: Dar dacă ei își schimbă macazul și acordă vot?

Roman Mihăeș: „Dacă PAS-ul votează pentru guvernul Grosu, atunci s-ar putea întâmpla ca tot restul deputaților să voteze pentru, în afară de socialiști, și guvernul să treacă, dar din câte am înțeles eu, PAS-ul nu va vota. PAS-ul are un interes strategic – să obțină cu orice preț alegerile parlamentare anticipate în luna iunie, ca să-și dubleze, cel puțin, scorul în parlament. Acesta este un lucru evident.”

Europa Liberă: E depășită criza politică sau încă e devreme de vorbit despre un asemenea scenariu?

Roman Mihăeș: „Eu cred că astăzi în linii mari s-a clarificat jocul politic și el a intrat în linie dreaptă, până acum erau multe semne de întrebare: va numi sau nu va numi dna Sandu candidatul majorității? Astăzi s-a simplificat jocul, deci nu mai există candidatul majorității, este candidatul președintelui Republicii Moldova și, repet, sunt fix două soluții: ori votează guvernul PAS și al Maiei Sandu sau nu. Și aici deja eu cred că ne apropiem cu o probabilitate de 90% de alegerile parlamentare anticipate în luna iunie.”

Europa Liberă: Igor Dodon nu mai are căi de a manevra?

Roman Mihăeș: „Unica soluție care îi rămâne lui Igor Dodon e să încerce să tergiverseze, să se adrese la Curtea Constituțională, să caute soluții din astea de interpretare, dar deja decizia din 23 februarie spune clar: dacă nu există majoritate parlamentară în favoarea unui candidat, ceea ce nu există, pentru că Mariana Durleșteanu s-a retras, președintele Republicii Moldova numește propriul candidat. Și asta s-a întâmplat. Deci, Maia Sandu a câștigat în acest joc împotriva unei majorități parlamentare prin faptul că Mariana Durleșteanu a părăsit echipa lui Dodon și Șor. A avut noroc, să zicem așa.”






Загрузка...


Губернаторы России
Москва

Мэр рассказал о ходе благоустройства на западе города


Спорт в России и мире
Москва

Расплата за расточительство! ФК «Оренбург» на домашнем поле уступил ФК «Динамо» (Москва) – 1:2


Загрузка...

Все новости спорта сегодня


Новости тенниса
WTA

Мирра Андреева замыкает год // 16-летняя российская теннисистка успешно стартовала на крупном турнире WTA в Мадриде


Загрузка...


123ru.net – это самые свежие новости из регионов и со всего мира в прямом эфире 24 часа в сутки 7 дней в неделю на всех языках мира без цензуры и предвзятости редактора. Не новости делают нас, а мы – делаем новости. Наши новости опубликованы живыми людьми в формате онлайн. Вы всегда можете добавить свои новости сиюминутно – здесь и прочитать их тут же и – сейчас в России, в Украине и в мире по темам в режиме 24/7 ежесекундно. А теперь ещё - регионы, Крым, Москва и Россия.


Загрузка...

Загрузка...

Экология в России и мире
Москва

Сенсорный сад с экотропами появится в Бутырском районе Москвы





Путин в России и мире
Москва

Тема дня: Путин назвал сохранение духовных ценностей условием укрепления суверенитета


Лукашенко в Беларуси и мире
Минск

В Минске открывается ВНС: что будет




123ru.netмеждународная интерактивная информационная сеть (ежеминутные новости с ежедневным интелектуальным архивом). Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Ru24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net.

Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам объективный срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть — онлайн (с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии).

123ru.net — живые новости в прямом эфире!

В любую минуту Вы можете добавить свою новость мгновенно — здесь.





Зеленский в Украине и мире
Киев

Во Франции назвали бредом слова Зеленского про угрозу Путина Европе


Навальный в России и мире
Москва

Запрещено в служении проводившему панихиду по Навальному священнику



Здоровье в России и мире


Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России






Загрузка...

Загрузка...



Шарлот

Суд продлил арест певца Шарлота до 29 мая



Москва

Визит Кэмерона оценили в Казахстане: "Ожидаем новой волны русофобии и разоблачений коммунистов"

Друзья 123ru.net


Информационные партнёры 123ru.net



Спонсоры 123ru.net