123ru.net
World News in Serbian

После јучерашњег пада, цене нафте данас у порасту

09

Цене нафте данас корективно расту у границама од пет одсто након јучерашњег пада на минимум из 2002. године, показују подаци са берзи. Према подацима од 7.45 по московском времену (6.45 по средњоевропском времену), цена мајских фјучерса северноморске нафте типа „Брент“ порасла је за 1,67 одсто, односно, на 23 долара по барелу, док су јунски фјучерси […]

После јучерашњег пада, цене нафте данас у порасту

Цене нафте данас корективно расту у границама од пет одсто након јучерашњег пада на минимум из 2002. године, показују подаци са берзи.

Према подацима од 7.45 по московском времену (6.45 по средњоевропском времену), цена мајских фјучерса северноморске нафте типа „Брент“ порасла је за 1,67 одсто, односно, на 23 долара по барелу, док су јунски фјучерси ове нафте порасли за 1,67 одсто, односно, на 26,85 долара по барелу.

Истовремено, вредност мајских фјучерса нафте типа „ВТИ“ порасла је за 5,13 одсто, односно на 21,12 долара по барелу.

Према јучерашњим подацима, цена нафте типа „ВТИ“ је први пут од 2002. године износила мање од 20 долара по барелу, односно, пала је и на 19,92 долара по барелу, док се цена нафте „Брент“ спустила на мање од 22 долара по барелу, такође први пут од марта 2002. године.

Берзански посредници скренули су пажњу на јучерашњи телефонски разговор америчког председника Доналда Трампа и руског председника Владимира Путина, током ког су се лидери договорили о руско-америчким консултацијама поводом ситуације на нафтном тржишту, а које ће се одвијати преко министара енергетике двеју земаља.

Мексичка нафта и даље у паду

С друге стране, цена извоза мексичке нафте пала је првог дана на берзи за још 20 одсто, износивши на крају дана 10,37 долара, саопштено је из нафтне корпорације „Ремекс“.

Како се наводи, пад вредности нафте на ниво с краја 1990-их година, када се ценовни рат Саудијске Арабије и Венецуеле одразио на потражњу за нафтом због азијске кризе, наставља се услед агресивне ценовне политике Ријада у борби за удео на тржишту. На тржиште су још утицале и вести из Норвешке, која ће у пуном обиму експлоатасисати нафту из налазишта „Јохан Свердруп“ у Северном мору.

Према проценама аналитичара, због пандемије вируса корона, уследиће пад светске потражње за нафтом за 15-20 милиона барела дневно, што ће захтевати значајно смањење производње у свим земљама-извозницама нафте.

Пад цена нафте

Подсетимо, почетком марта државе ОПЕК+ нису успеле да се договоре о променама параметара споразума о смањењу производње нафте, нити о његовом продужењу. Саудијска Арабија инсистира на додатном смањењу производње, што није у интересу Русије која се залаже за очување садашњег договора.

У светлу распада споразума ОПЕК плус, као и успоравања потражње на тржишту услед избијања вируса корона, цене нафте су се готово преполовиле од почетка марта.

Спутњик

После јучерашњег пада, цене нафте данас у порасту

Комментарии для сайта Cackle
123ru.net – это самые свежие новости из регионов и со всего мира в прямом эфире 24 часа в сутки 7 дней в неделю на всех языках мира без цензуры и предвзятости редактора. Не новости делают нас, а мы – делаем новости. Наши новости опубликованы живыми людьми в формате онлайн. Вы всегда можете добавить свои новости сиюминутно – здесь и прочитать их тут же и – сейчас в России, в Украине и в мире по темам в режиме 24/7 ежесекундно. А теперь ещё - регионы, Крым, Москва и Россия.