123ru.net
World News in Bosnian

Plenković o pozivima iz Srbije: Ne želim ping-pong žestokih izjava

07
Plenković o pozivima iz Srbije: Ne želim ping-pong žestokih izjava

Praznik u Srbiji Dan srpskog jedinstva 15. rujna, u Hrvatskoj će biti obilježen jedino u Puli. Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je kako je inicijativa srpskog predsjednika Aleksandra Vučića o vješanju zastava pokrenuta da prouzroči negativni efekt, ali da ne želi krenuti u ping-pong žestokih izjava.

Datum 15. rujan je izabran jer je tog dana 1918. godine u Prvom svjetskom ratu probijen Solunski front. U povodu ovog praznika, prošle godine su institucije i javni objekti u Srbiji i bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska bili okićeni zastavama, a emitirane su himne i održane svečane akademije.

Jedini cilj ovog poziva izvan Srbije je izazivanje incidenata, kaže analitičar Žarko Puhovski.

"Ovakve poruke napravljene su da prouzroče neki negativan efekt, ali Hrvatska je zrela demokratska zemlja sa odmjerenim i pametnim potezima, pogotovo kada je riječ o odnosima sa susjedima, i ne želim krenuti u ping-pong žestokih izjava", kazao je Plenković na novinarsko pitanje povodom poziva Vučića da povodom Dana srpskog jedinstva Srbi po svijetu izvjese srpske zastave.

"Mi ne tučemo na prvu loptu, ne nasjedamo na provokacije. Gradimo što bolje odnose svjesni svih teških nasljeđa prošlosti. Hoćemo ići prema budućnosti na konstruktivan i pametan način. To je ono što Hrvatska čini sada i što će činiti u budućnosti. Ova mala situacija je nešto što smo sagledali, primili na znanje, dogovorili, riješili i krenuli dalje", ocijenio je Plenković.

Milanović komentirao Vučićev poziv Srbima da istaknu zastave

Vulin Milanoviću: Nema prečeg posla od očuvanja srpskog identiteta

Pupovac: Srbi u Hrvatskoj treba da poštuju hrvatske zakone

Plenković je dodao da je najvažnije što se pitanja koja se odnose na srpsku manjinu u Hrvatskoj rješavaju u Hrvatskom saboru u koaliciji Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) koja postoji već pet godina.

"I drago mi je da smo se jučer (14. rujna) konzultirali sa političkim predstavnicima srpske manjine u Hrvatskoj, i ovaj stav Samostalne demokratske srpske stranke i Srpskog narodnog vijeća, kao i današnja praksa u Hrvatskoj, gdje se ništa ne događa – nema nikakvih vješanja zastava ili bilo što što bi na bilo koji način odudaralo bilo od našeg pravnog poretka, bilo od jednog razumnog, inteligentnog, mudrog, pametnog stave kojeg su oni jučer artikulirali, i kojeg ja podržavam i kopji je u konačnici i dogovoren sa nama – mislim da tu pokazujemo jednu veliku zrelost, i tako će biti u budućnosti", najavio je hrvatski premijer.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković odbio je zahtjev krajnje desnih oporbenih Suverenista da Sabor, koji je u srijedu (15. rujna) započeo jesensko zasjedanje, osudi poziv srpskih vlasti da povodom Dana srpskog jedinstva Srbi po svijetu izvjese srpske zastave.

"Mislim da ta tema ne zaslužuje posebnu raspravu, jer je sama inicijativa po sebi promašena i svima je to potpuno jasno. A drago mi je i da su se predstavnici srpske nacionalne manjine o tome jasno izjasnili. Tako da ne bih otvarao posebnu raspravu oko toga", kazao je Jandroković.

U utorak (14. rujna) predsjednik Srpskog narodnog Vijeća Milorad Pupovac kazao je kako će srpska zajednica u Hrvatskoj Dan srpskog jedinstva obilježiti primjereno hrvatskim zakonima i da će zastava srpske manjine – zajedno sa zastavom Republike Hrvatske i Europske unije (EU) biti izvješena i postavljena tamo gdje je i inače postavljena i stoji - na pročeljima zgrada u kojima se nalaze srpske institucije, ili se nalaze općine, lokalne samouprave, a drugdje u službenim prostorijama srpskih institucija.

Riječ analitičara

Politički analitičar Žarko Puhovski u izjavi za Radio Slobodna Europa (RSE) kaže da je ideja sa Danom srpskog jedinstva mišljena dvojako – za unutarnjopolitičku i za vanjsku upotrebu.

"Unutar Srbije ona treba – to se uobičajeno tako radi u poludemokratskim ili hibridnim režimima – ojačati poziciju vlasti, odnosno predsjednika posredstvom patritskog modela, odnosno patriotskih simbola", kaže Puhovski.

"Izvan Srbije ona ima samo jedan smisao, a to je izazivanje incidenata, o tomu uopće nema spora. Jer sve države na svijetu imaju to načelo da se strane zastave mogu na njihovom teritoriju izvjesiti samo u posebnim okolnostima, i to je više-manje dobro poznato. Pupovac je ocijenio da je u ovoj situaciji za njega razumno – a mislim da je i objektivno razumno – ponašati se prije svega kao državljanin Hrvatske i preporučiti drugim državljanima Hrvatske da se, bez obzira na pozive iz Beograda, u Hrvatskoj ponašaju u skladu s hrvatskim zakonima", zaključuje sugovornik RSE.

Jedino službeno obilježavanje Dana srpskog jedinstva je u srijedu navečer (15. rujna) u Puli u Srpskom kulturnom centru u središtu grada, u organizaciji županijske organizacije SDSS-a i Zajednice Srba u Istri.

Korištenje zastava manjinskih zajednica

Pripadnici srpske manjine u Hrvatskoj koriste "narodnu" zastavu crven-plavi-bijeli bez grba i krune, koji su na državnoj zastavi Srbije.

Druga je razlika što je zastava srpske manjine u odnosu 1:2, dok je ona Srbije u odnosu 2:3.

Odluka o zastavi donesena je na sjednici krovne organizacije srpske zajednice u Hrvatskoj – Srpskog narodnog vijeća – u Zagrebu 9. travnja 2005. godine, a odobrio ju je Savjet za nacionalne manjine sljedeće godine.

Korištenje zastava manjinskih zajednica regulirano je člancima 7 i 14 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina iz prosinca 2002. godine.

Prema članku 14, "slobodna je uporaba znamenja i simbola nacionalnih manjina i obilježavanje praznika nacionalnih manjina. Uz službenu uporabu znamenja i simbola Republike Hrvatske nacionalne manjine mogu isticati odgovarajuće znamenje i simbole nacionalnih manjina".

"Kada se izvodi himna i/ili svečana pjesma nacionalne manjine, obvezatno se prije nje izvodi himna Republike Hrvatske. Jedinice lokalne samouprave i područne (regionalne) samouprave dužne su statutom propisati službenu uporabu i način korištenja zastave i simbola nacionalnih manjina", navodi se u članku 14.

Комментарии для сайта Cackle

Загрузка...


Губернаторы России

Спорт в России и мире

Широков назвал рабочим вариантом стыковой матч сборной России с Польшей


Загрузка...

Все новости спорта сегодня


Новости тенниса
Кубок Дэвиса

Кубок Дэвиса. Рублев вывел Россию вперед в матче с Эквадором


Загрузка...


123ru.net – это самые свежие новости из регионов и со всего мира в прямом эфире 24 часа в сутки 7 дней в неделю на всех языках мира без цензуры и предвзятости редактора. Не новости делают нас, а мы – делаем новости. Наши новости опубликованы живыми людьми в формате онлайн. Вы всегда можете добавить свои новости сиюминутно – здесь и прочитать их тут же и – сейчас в России, в Украине и в мире по темам в режиме 24/7 ежесекундно. А теперь ещё - регионы, Крым, Москва и Россия.


Загрузка...

Загрузка...

Экология в России и мире

Более 40 зарядных станций нового формата для электромобилей работает в Москве

Путин в России и мире

Путинский стиль в искусстве, лучший город Европы и список плюсов Москвы


Лукашенко в Беларуси и мире

Политолог Гаспарян оценил превентивный удар Лукашенко, загнавший Литву в тупик с Тихановской
123ru.netмеждународная интерактивная информационная сеть (ежеминутные новости с ежедневным интелектуальным архивом). Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Ru24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net.

Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам объективный срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть — онлайн (с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии).

123ru.net — живые новости в прямом эфире!

В любую минуту Вы можете добавить свою новость мгновенно — здесь.

Зеленский в Украине и мире

Депутат Рады Кузьмин назвал позорным пресс-марафон Зеленского


Навальный в России и мире

«Эхо Москвы» оштрафовали за упоминание «иноагентов» без маркировкиЗдоровье в России и мире


Другие проекты от 123ru.net


Юные «водники» победили на юношеском турнире на призы правительства регионаМода

«Наша идеальная суббота»: Джанабаева поделилась семейным видео с Меладзе
Українські новини

Голодомор 1932-1933 годов: как заселяли россиянами вымершие деревни и что Украина потеряла навсегдаНовости 24 часа

Собянин указал на адаптацию экономики Москвы к пандемии коронавирусаGame News

Get this budget gaming monitor for £45 offОктябрь 2021 продемонстрировал сезонный рост активности фармпроизводителей РоссииNews Every Day

Triller Triad Combat: Pulev vs. Mir live stream, results, and discussionАвто

СберЛизинг предлагает автомобили и спецтехнику с пробегомВ Москве 15-летняя девочка отравились противозачаточными таблетками, прописанными врачомМоргенштерн

«Побег из курятника». 23-летний Моргенштерн стал мишенью российского правосудия или жертвой дешевого пиара? — Daily StormВ Киеве пенсионер собрал хлеб и яблоки, оставленные у мемориала в честь голодомораКубок Дэвиса

Смотреть онлайн Россия — Эквадор. Кубок Дэвиса по теннису. Прямая трансляция 27 ноября 2021Эксперт Сбер Управление Активами объясняет, что же такое ESG и декарбонизация – новый биткоин или хайп?#123ru.net

Спортивное завершение года: IRONSTAR INDOOR MOSCOW 2021Посольство Украины в Испании потребовало отозвать учебники с российским КрымомПутин передал приветствие участникам чемпионата Европы по дзюдо среди смешанных команд
Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России


Загрузка...

Загрузка...Дима Билан

Дима Билан отреагировал на смерть Александра ГрадскогоЭксперт: Российская вакцина может быть более устойчива к штамму "омикрон"

Друзья 123ru.net


Информационные партнёры 123ru.net


Спонсоры 123ru.net