123ru.net
World News in Bosnian
Добавить новость

Uz krizu Vlade i crnogorski parlament u blokadi

07
Uz krizu Vlade i crnogorski parlament u blokadi

Rekonstrukcija Vlade ili novi parlamentarni izbori su opcije koje se nude parlamentarnoj većini koju čine tri koalicije u Crnoj Gori.

Nakon što su poslanici vladajućeg Demokratskog fronta napustili Skupštinu Crne Gore nezadovoljni usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici, kao i razrješenjem ministra pravde Vladimira Leposavića zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Najavljeni su razgovori i pregovori o budućnosti Vlade, političkom programu i odnosima u trojnoj vladajućoj većini, nakon što je blokiran rad Skupštine Crne Gore izlaskom 16 poslanika Demokratskog fronta koji su saopštili da ni aktuelni premijer Zdravko Krivokapić više nema njihovo povjerenje.

Podsjetimo, opoziciona Demokratska partija socijalista je takođe već duže od mjesec dana u bojkotu rada Skupštine, zbog usvajanja izmjena tužilačkog zakona, čime je sada u bojkotu više od polovine poslanika crnogorskog parlamenta.

Prelivanje krize na institucije

Dok bude trajala blokada rada Skupštine, Vlada neće moći da realizuje niz akata koji treba da budu verifikovani u parlamentu. Neki od njih su i refinansiranje kineskog duga za izgradnju prve dionice autoputa od Podgorice do Kolašina, za koji je ministar finansija Milojko Spajić rekao da je na pragu dogovora sa jednom evropskom finansijskom institucijom.

Takođe, prema riječima poslanika opozicione Demokratske partije socijalista Predraga Sekulića, Vlada neće moći da realizuje set odluka iz oblasti socijalnih prava:

„Ukoliko ne dođe do dogovora unutar vladajuće koalicije, može doći do potpunog kolapsa svih institucija, ne samo jedne ili dvije. Mi svjedočimo brojnim apsurdima ove vlasti, ali navešću samo primjer predloga Demokratskog fronta da u budžet uđe 25 miliona eura za majke sa troje i više djece. A zakon o tome još nije izglasan, niti će sada kada DF bojotuje rad parlamenta”.

Efekti blokade?

Politički analitičar i direktor Centra za građanske slobode Boris Marić kaže za Radio Slobodna Evropa da DF već pola godine vrši kontinuiranu političku kampanju da izazove rekonstrukciju Vlade. Marić smatra da je Crna Gora već duže u krizi a najavljenu blokadu rada parlamenta od DF-a vidi, kao pritisak da se pokuša opet izazvati pregovarački proces oko rekonstrukcije vlade.

Politička kriza, ocjenjuje Boris Marić, može trajati relativno dugo a kao izlaz vidi sledeće opcije:

„Eventualna ponuda svim subjektima da se formira tehnička Vlada uz oročavanje njenog mandata, ili pad Vlade. Ipak, mislim da DF to drži kao poslednju opciju. Nakon toga naravno da bi bio skraćen mandat Skupštini ali ova kriza može da traje“, kaže Marić.

Ocjenjuje da je odstupanje od sadašnje ekspertske Vlade premijera Zdravka Krivokapića i formiranje ekspertsko-političke Vlade koju bi sačinjavali predstavnici političkih subjekata, ali i neki od ministara aktuelne Vlade, potencijalno može biti jedan od modela koji bi Demokratskom frontu bio prihvatljiv za nastavak saradnje sa postojećim članicama vladajuće koalicije.

„Ipak, to neće biti lako, s obzirom na raznolike interese koji postoje unutar vladajuće većine“, zaključuje Marić.

Rekonstrukcija Vlade ili izbori?

I politički analitičar Dragiša Janjušević kao mogući pravac razrješenja izlaska iz političke krize u Crnoj Gori vidi rekonstrukciju Vlade ekspertsko-političkog karaktera, uz učešće predstavnika nacionalnih partija.

„Realnija mogućnost mi je rekonstrukcija Vlade a ne eventualni izbori. Pitanje je da li će vlada biti ekspertskog karaktera, na kom modelu premijer Zdravko Krivokapić insistira, ili će biti političko – ekspertska uz predstavnike uz partija nacionalnih manjina i to je kako ja vidim rekonstrukciju i jedan od modaliteta izlaska iz parlamentarne i krize vlade“, navodi Janjušević za Radio Slobodna Evropa.

Janjušević je mišljenja da samo kroz rekonstruisanu Vladu premijer može da izabere novog ministra pravde i da ponudi određena rješenja kako bi se predstavnici Demokratskog fronta vratili u parlament i glasali za vladine odluke.

„Misilim da bi Demokratskom frontu bila prihvatljiva političko-ekspertska Vlada, kao kompromisno rješenje“, zakjučuje Janjušević.

Koje su optužbe razmijenili premijer i DF?

Činjenica da su za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici glasali poslanici kompletne opozicije na čelu sa Demokratskom partijom socijalista i partije vladajuće većine okupljene oko Demokrata i Građanskog pokreta URA, Demokratski front je optužio premijera Krivokapića i koalicione kolege za izdaju.

Lider DF Andrija Mandić je na pres konferenciji kazao da su mu iz Crkve rekli da „Krivokapić nema više njihovu podršku“ i da će temeljno preispitati trenutnu poziciju i usaglasiti jedinstvenu politiku neophodnih promjena.

Na drugoj strani aktuelni premijer Zdravko Krivokapić je optužio DF da sa opozicionim DPS-om „dogovara obaranje Vlade i Skupštine u cilju raspisivanja novih parlamentarnih izbora“.

DF uputio poziv za dijalog, u URA ga nijesu dobili

Zoran Mikić iz Građanskog pokreta URA kaže za RSE kaže da su oni spremni za razgovore sa DF ali i podsjeća da Vlada premijera Krivokapića uživa njihovo povjerenje:

“Kolege iz DF koje smatraju da aktuelna Vlada i premijer ne treba da nastave da rade taj posao imaju ustavnu mogućnost da u parlamentu pokrenu pitanje preispitivanja rada Vade ili njenog razrješenja. Njihovih 27 poslanika je dovoljno da bilo samostalno ili sa još nekim pokrenu tu proceduru. Mi smo spremni za dijalog ali podsjećam da ova Vlada ima naše puno povjerenje.”

Kako onda do kompromisa u situaciji kada DF traži smjenu premijera Krivokapića a druga dva konstituenta vlasti Demokrate i URA to ne prihvataju.

Mikić kaže da je isuviše rano govoriti o tome da li bi i kakav model rekonstrukcije Vlade bio prihvatljiv za URU:

“Po mojim informacijama oni do sada niko iz vladajuće većine nije uputio zvaničan poziv bilo kom partneru za razgovore, a takav poziv nam nije stigao ni iz Vlade. Sve je to u ovom trenutku samo dio medijskih nastupa i možda tvrđenja pozicija pred početak pregovora. Čućemo stavove svih strana a nadam se da kolege iz DF neće blokirati donošenje nekih važnih odluka koje nas uskoro očekuju.”

Poslanik opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) koja od ranije bojkotuje rad parlamenta, Predrag Sekulić za RSE kaže da oni nijesu odgovorni za blokadu parlamenta.

„Trenutna situacija je plod nefunkcionisanja raznorodne vladajuće većine koju čine krajnja desnica i takozvana ljevica”, naglašava Sekulić dodajući da je jedini izlaz iz političko institucionalne krize raspisivanje novih parlamentarnih izbora.

Vlada premijera Zdravka Krivokapića izabrana je 4. decembra prošle 2020. godine podrškom tri koalicije predvođene prosrpskim Demokratskim frontom, Demokratama i Građanskim pokretom URA.


Елена Волкова

В Казани завершился культурно-просветительский проект «Русская классика: читаем, слушаем, смотрим»
Комментарии для сайта Cackle


Путин не едет в Беларусь: вопрос Лукашенко обсуждался в Москве с Нуланд

Путин: Россия предложила странам СНГ принять документ о невмешательстве в выборыПроект «Баба-яга» от россиянина для Lego Ideas First 2021 не прошел конкурсный отбор

Холдинг VK запустил крупный сервис с видеоконтентом

Свыше 152 тысяч пройденных километров и более пяти тысяч тест-драйвов - компания «МАН Трак энд Бас Рус» подвела итоги всероссийского Road Show

ФМБА ожидает регистрации нового российского препарата от COVID-19 до конца года


Путин заявил, что не будет ставить Навального в эксклюзивные условия

Пульмонолог Карабиненко объяснил принцип восстановления функции дыхания после COVID-19

Мосгорсуд утвердил приговор Кире Ярмыш по «санитарному делу»

Собянин прокомментировал текущую обстановку с коронавирусом в Москве


Рок-музыкант Вячеслав Бутусов в свой юбилей вспомнил самый смешной день рождения

Успенская встала на сторону Собчак после смертельного ДТП

Джазмен Игорь Бутман: провести джазовый фестиваль на КМВ мешает пандемия

“Напополам”: певец CJ Karman презентует новую песню. Певец CJ Karman презентует романтическую балладу “Напополам”.
Хачанов вслед за Карацевым и Медведевым покидает турнир в Индиан-Уэллсе

Онс Жабер станет первой арабской теннисисткой, вошедшей в Топ-10 рейтинга WTA

Четыре матча на Уимблдоне и US Open могли носить договорной характер

Томми Хаас: Я уверен, что Федерер вновь постарается выиграть Уимблдон


Психотерапевт Мисевич дала советы по борьбе с депрессией после COVID-19

Иммунолог Крючков: при длительной слабости и одышке от COVID-19 нужно вызывать скорую

Где истоки краснодарского чая?

Вице-премьер России Оверчук: Москва и Вашингтон нуждаются в прямых контактахНовости спорта


Загрузка...


АиФ: выплаты некоторым категориям пенсионеров будут повышены в 2022 годуЗагрузка...


Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России123ru.netмеждународная интерактивная информационная сеть (ежеминутные новости с ежедневным интелектуальным архивом). Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Ru24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net.

Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам объективный срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть — онлайн (с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии).

123ru.net — живые новости в прямом эфире!

В любую минуту Вы можете добавить свою новость мгновенно — здесь.Новости от наших партнёров в Вашем городе

Russian.city

Список бесплатных лекарств для перенесших инсульт и инфаркт утвердил Минздрав

Емельяненко: я уже далеко не тот Фёдор, которым был

Кровля обрушилась при пожаре в частном доме в ТиНАО

Минеев: Исмаилов не дышит после первых двух раундов

Музыкальные новости

Михаил Ефремов попросит Путина о помиловании

«Амур» переиграл ЦСКА по всем статьям

Девушки тоже умеют шутить: стендап-комик из Казани продолжит борьбу за 3 000 000 рублей в новом выпуске шоу «Открытый микрофон»

Грабоиды, мутанты доктора Кармака и новый вирус, превращающий людей в монстров: уикенд страшных кинопремьер на ТВ-3

Новости России

Анонсы главных событий 16 октября

Роспотребнадзор сократил до суток срок исследований на COVID-19

Лия Гавашели рассказала, как работает ниацинамид в косметике и почему к нему стоит присмотреться

Американский актер Кьюсак согласился со словами Путина об упадке демократии в США

Экология в России и мире

Размышления о Марине Раковой.

С Юбилеем! XXV Кубок мира по латиноамериканским танцам среди профессионалов

Портативный ирригатор Revyline RL 450 с курьерской доставкой в Челябинске

Навальный находится в колонии за уголовные преступления, заявил Путин - 13.10.2021

Спорт в России и мире

Кафельников отреагировал на снятие Медведева с Кубка Кремля

ФТР: нужно уважать решение Медведева не бороться за Кубок Кремля

Украинка Людмила Киченок не смогла пробиться в финал парного разряда турнира WTA в Индиан-Уэллсе

Четыре матча на Уимблдоне и US Open могли носить договорной характер

Moscow.media

Новые анекдоты

Около 50 км федеральных трасс в Карелии и Мурманской области планируют расширить до четырех полос

Слайд-шоу для спортивных комплексов и фитнес клубов

Рекламные слайд-шоу для туристических агентств


Загрузка...