123ru.net
World News in Bosnian
Добавить новость

BiH ne zna koliki broj njenih građana je vakcinisan

06
BiH ne zna koliki broj njenih građana je vakcinisan

Sarajlija Irfan Godinjak sredinom juna primio je drugu dozu vakcine protiv korona virusa u Beogradu. Jedan je od mnogobrojnih građana Bosne i Hercegovine (BiH) koji se u martu vakcinisao, kada je Srbija prvi put omogućila stranim državljanima da prime vakcinu protiv COVID-19.

„Nažalost, vlasti u BiH nisu učinile aposlutno ništa da omoguće svojim građanima vakcinisanje protiv korona virusa. Odavno u ovu državu i njen zdravstveni sistem nemam nikakvog povjerenja i vjerujte bio sam spreman da platim i da odem bilo gdje po vakcinu. Samo želim da se vratim normalnom životu, a momenat kada sam se vakcinisao bio je trenutak kada je za mene korona prošla“, ističe Godinjak za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Pravo na vakcinaciju iskoristila je i Banjalučanka Milica Plavšić, koja je sa suprugom otišla dva puta u Srbiju, gdje je revakcinisana protiv korona virusa.

„U Srbiju smo otišli zato što smo vidjeli da to ovdje ide jako sporo i nisam sigurna kada bi došli na red da primimo vakcinu. Iako je to bio logistički, ali i finansijski izdatak, na to smo se odlučili najviše da bi se psihički rasteretili, nego što smo se brinuli za svoje zdravlje“, kaže Milica za RSE.

Od 3. juna svi građani BiH vakcinu protiv korona virusa mogu primiti u bilo kojem gradu Srbije.

BiH kao država direktnom nabavkom do sada nije uspjela da obezbijedi niti jednu dozu vakcine protiv COVID-19. Sve vakcine koje su do sada stigle, dopremljene su isključivo putem međunarodnog COVAX programa, ili donacija.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, u Bosnu i Hercegovinu je stiglo nešto više od 530.000 vakcina, što je nedovoljno za prioritetne kategorije, a kamoli za masovnu imunizaciju građana. BiH ima 3,5 miliona stanovnika.

BiH nema podatke o broju

Osim nedovoljnog broja vakcina protiv COVID -19, BiH nema ni jedinstvenu bazu podataka o broju vakcinisanih osoba van države.

Granična služba BiH je u martu, nakon prvog poziva za vakcinaciju u Srbiji, zabilježila više od 20.000 prelazaka bh. državljana sa granicom Srbije. Zdravstvo BiH, koje je u nadležnosti entiteta (Federacija BiH i Republika Srpska), te kantona, kao i Brčko distrikta (posebna administrativna jedinica u BiH), nema precizne podatke koliko je građana u Srbiji do sada primilo prvu, a koliko obje doze vakcine.

Granicu BiH i Srbije u protekla tri dana prešlo blizu 30.000 ljudi

U Ministarstvu civilnih poslova BiH za RSE ističu kako jedine podatke koje imaju su podaci o broju vakcinisanih u BiH. Njih dostavljaju entitetski zavodi za javno zdravstvo i Brčko distrikt BiH.

„Prema posljednjim podacima nešto više od 180.000 osoba u BiH primilo je prvu dozu vakcine protiv korona virusa, dok je gotovo 50.000 njih primilo i drugu dozu. Nažalost, podatke o broju vakcinisanih bh. državljana u Srbiji nemamo. Posredstvom Ministarstva inostranih poslova tražili smo tu informaciju i čekamo odgovor od srbijanskih vlasti“, objasnila je Zorica Rulj portparolka ministarstva.

Broj vakcinisanih državljana BiH u Srbiji nemaju ni entitetski zavodi za javno zdravstvo, kao ni Brčko distrikt.

U institutu za javno zdravstvo entiteta RS kažu da je u planu da se u narednom periodu uspostavi saradnja sa Institutom za zdravlje Srbije „Batut“ od kojeg će tražiti podatke o broju vakcinisanih državljana BiH iz RS-a u Srbiji.

Milka Mrđa, portparolka Instituta navodi da je ta saradnja još uvijek na nivou ideje, te da je za sada „totalna nepoznanica koliko se građana iz Republike Srpske vakcinisalo u Srbiji“.

„Problem“ i dvojna državljanstva

U Institutu za javno zdravstvo napominju da podaci o građanima koji imaju dvojno državljanstvo, BiH i Republike Srbije, „mogu biti problem“, jer mnogi od njih prilikom vakcinacije u Srbiji nisu navodili mjesto odakle dolaze, a mogli su da prilože srbijanski pasoš.

„Iz tog razloga naša je preporuka svim građanima da se nakon vakcinacije u Srbiji jave svojim porodičnim ljekarima i donesu potvrdu o vakcinaciji, zbog baze podataka koju mi onda povlačimo od domova zdravlja. To je jedini način da saznamo broj vakcinisanih građana van BiH“, kaže Mrđa, te ističe da je od 16. juna upućen javni poziv, ali da trenutno nema podataka o broju prijavljenih građana.

Javni poziv za prijavljivanje građana vakcinisanih u Srbiji vidjela je i Milica Plavšić koja će u narednim danima otići do svog porodičnog ljekara.

„Iako ovaj poziv nije obavezan, naravno da ću otići i prijaviti se da sam vakcinisana u Srbiji. Imam puno prijatelja u svom okruženju koji su uradili isto što i ja i mislim da je bitno da se to negdje registruje, kako bi nekad imali evidenciju koliko je tačno vakcinisano ljudi u BiH“, kaže Plavšić.

Na nivou bh. entiteta Federacija BiH (FBiH) za sada ne postoji javni poziv upućen građanima koji bi prijavili vakcinisanje u Srbiji, niti postoje podaci o broju vakcinisanih građana koji su iz ovog entiteta vakcinisani u inostranstvu.

Podatke nema ni Srbija

Glavna sestra Javne ustanove Brčko distrikta Zorka Mijatović kaže da će se teško utvrditi koliko se građana vakcinisano protiv korona virusa.

„Podaci o broju vakcinisanih ne mogu se skupljati na dobrovoljnoj osnovi, a samo ću napomenuti da bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi u BiH nije u obavezi da informaciju o vakcinaciji upisuje u nečiji zdravstveni karton. Nažalost, tako se ne pravi bilo kakva ozbiljna statistika, niti će BiH ikada doći do relevantnih podataka koliko je njenih građana vakcinisano protiv korona virusa“, ističe Mijatović.

Kanton Sarajevo (KS), odnosno Zavod za zdravstveno osiguranje je u aprilu napravio online aplikaciju u kojoj građani Sarajeva sami upisuju podatke o vakcinaciji.

Amir Ljubović iz Zavoda za zdravstvenog osiguranja KS kaže da je za sada oko 5.000 građana Sarajeva upisalo da je vakcinu protiv COVID-19 primilo u Srbiji. Ipak, procjena je da je broj vakcinisanih Sarajlija u Srbiji značajno veći.

„Naravno da ovo nisu relevantni podaci i da je taj broj sigurno veći. Slobodna je procjena da je samo u prvom pozivu u martu 10.000 naših sugrađana vakcinisano u Srbiji, ali zvaničnih podataka o tome nema nigdje. Istina je da svakodnevno pristižu stotine prijava u aplikaciju, ali to je broj onih koji se dobrovoljno prijave. Mogu se prijaviti na aplikaciju sa jednom dozom vakcine, a dopuniti je sa podacima o revakcinaciji kasnije“, objašnjava Ljubović.

Ističe da će podaci o vakcinaciji iz aplikacije biti upisani u elektronski zdravstveni karton svakog pojedinca, te da će na osnovu toga Kanton Sarajevo izdati potvrdu o primljenoj vakcini.

„Mislim da je ovo važno i zbog budućih putovanja svakog od nas, jer ukoliko putujete bilo gdje sa bosanskim pasošem, onda je praktičnije da imate i bosanske dokumente o vakcinaciji“, zaključuje Ljubović.

Sarajlija Irfan Godinjak smatra da ova aplikacija nema puno smisla, kada su u pitanju buduća putovanja.

„Znam za aplikaciju i registrovao sam se kao vakcinisanin građanin, ali, vjerujte, ne mislim da će nam bilo koja zemlja na granici prihvatiti podatke o vakcinaciji izdate na osnovu kantona, već će te podatke tražiti na nivou države. Što se mene tiče, potvrdu o vakcinaciji koju sam dobio od Srbije je jedino što ću pokazati“, kaže Godinjak.

Broj vakcinisanih bh. građana nema ni Republika Srbija.

U Vladi Srbije za RSE su potvrdili da rapolažu podacima ukupno za sve strane državljane koji su se vakcinisali, ali da nemaju podatke odvojeno po zemljama iz kojih dolaze. Istakli su i da nemaju obavezu bilo kojoj zemlji dostavljati podatke o broju vakcinisanih, već da takve podatke treba da traži matična država.


Певица

Певица Бьянка откровенно рассказала об алкогольных загулах на фоне популярности
Комментарии для сайта Cackle


Центр Гамалеи ждет получения постоянной регистрации «Спутника V» в ближайшие недели

Путин: Россия предложила странам СНГ принять документ о невмешательстве в выборыПроект «Баба-яга» от россиянина для Lego Ideas First 2021 не прошел конкурсный отбор

Свыше 152 тысяч пройденных километров и более пяти тысяч тест-драйвов - компания «МАН Трак энд Бас Рус» подвела итоги всероссийского Road Show

Центр Гамалеи ждет получения постоянной регистрации «Спутника V» в ближайшие недели

Пульмонолог Карабиненко объяснил принцип восстановления функции дыхания после COVID-19


Путин заявил, что не будет ставить Навального в эксклюзивные условия

Пульмонолог Карабиненко объяснил принцип восстановления функции дыхания после COVID-19

Мосгорсуд утвердил приговор Кире Ярмыш по «санитарному делу»

Собянин прокомментировал текущую обстановку с коронавирусом в Москве


Вячеслав Бутусов: «Меня сейчас за границу палкой не выгонишь»

Композитор Игорь Крутой застал врасплох переодевающегося Филиппа Киркорова

ШСП: Ирина Алферова, Юлий Ким и другие любимые звезды приглашают на вечер «ДАТская СТИХия»

Роскошный праздник популярной певицы Полины Изаак Что происходило на мероприятии PIBP в Москве?
В ФТР призвали уважать решение Медведева о снятии с Кубка Кремля

Теннисист Даниил Медведев снялся с Кубка Кремля в Москве

Томми Хаас: Я уверен, что Федерер вновь постарается выиграть Уимблдон

Энди Маррей пропустит Кубок Дэвиса


Около 30 рейсов задержали и отменили в московских аэропортах

Гидрометцентр: первый снег в Москве и области ожидается 19 октября

Оверчук: Россия и США должны вывести отношения на качественно новый уровень

Вице-премьер Оверчук указал на важность улучшения российско-американских отношенийНовости спорта


Загрузка...


Болгары предложили эффективный способ обеспечить ЕС газом с помощью КрымаЗагрузка...


Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России123ru.netмеждународная интерактивная информационная сеть (ежеминутные новости с ежедневным интелектуальным архивом). Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Ru24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net.

Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам объективный срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть — онлайн (с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии).

123ru.net — живые новости в прямом эфире!

В любую минуту Вы можете добавить свою новость мгновенно — здесь.Новости от наших партнёров в Вашем городе

Russian.city

Регрессивное зарплатообразование

Где истоки краснодарского чая?

О том, почему в Москве НИКОГДА нельзя защищать женщин от кавказцев

Иммунолог Крючков: при длительной слабости и одышке от COVID-19 нужно вызывать скорую

Музыкальные новости

Минобороны и Газпром заключили соглашение о реконструкции аэродрома Левашово

«К сожалению, Олимпиада перестает быть ценной так, как это было раньше». Никита Нагорный и Артур ​​Далалоян рассказали об Олимпиаде в Токио в интервью на PREMIER

«К сожалению, Олимпиада перестает быть ценной так, как это было раньше». Никита Нагорный и Артур Далалоян рассказали об Олимпиаде в Токио в интервью на PREMIER

На встрече А. Лукашенко с главой европейского регионального бюро ВОЗ речь шла о новшествах борьбы с пандемией

Новости России

Анастасию Решетову удивила реакция Тимати на слухи о ее романе с женатым мужчиной

Список бесплатных лекарств для перенесших инсульт и инфаркт утвердил Минздрав

Три главные новости пятницы о ковидных QR-кодах, рейсах в Москву и Шойгу

Проект постановления об ЭПР для исследований в области применения лекарств

Экология в России и мире

Подведены итоги международной выставки «CJF – Детская мода – 2021. Осень»

14 октября 2021 г. в инстаграм аккаунте mkrussia состоится прямой «Дерматокосметическая система Clinical Solutions Mary Kay® - сила чистого ретинола».

Обогнали теплоход "Русь Великая". Получили уникалные кадры

Как Подтянуться 25 раз и Больше за 22 Дня

Спорт в России и мире

Даниил Медведев решил сняться с «ВТБ Кубка Кремля». Надо готовиться к «Мастерс» в Париже…

Четыре матча на Уимблдоне и US Open могли носить договорной характер

Томми Хаас: Я уверен, что Федерер вновь постарается выиграть Уимблдон

Касаткина уступила Кербер в третьем круге турнира WTA в Индиан-Уэллсе

Moscow.media

5 видимых признаков, что в клинике безопасно

Спасатели ГКУ МО «Мособлпожспас» сняли кольцо от шампура, застрявшее на пальце ребенка

Работники ГКУ МО «Мособлпожспас» спасли собаку, провалившуюся в канализационный люк

Власти сибирских регионов просят Правительство РФ отложить сроки действия новых требований к малым аэропортам


Загрузка...