123ru.net
World News in Bosnian

U Brazilu uhapšen jedan od najvećih svjetskih trgovaca oružjem

017
U Brazilu uhapšen jedan od najvećih svjetskih trgovaca oružjem

Jedan od najvećih svjetskih trgovaca oružjem uhapšen je u Brazilu, pet mjeseci nakon što je pobjegao iz zatvora koristeći lažni dokument o prijevremenom puštanju, saopštila je brazilska policija, prenosi BBC u četvrtak 22. aprila.

Joao Filipe Barbieri osuđen je, jer je bio dio bande koja je prošvercala stotine pušaka iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) skrivenih u opremi za bazene.

Barbieri je pronađen u kući njegove majke u sirotinjskoj četvrti u blizini Rio de Janeira. On je posinak vođe bande, koji je u Brazilu i SAD poznat kao Gospodar oružja.

Banda je uhvaćena 2017. godine nakon što je na međunarodnom aerodromu u Riju presretnut kontejner sa 60 pušaka vojnog stila koje je otpremio iz Majamija.

Vlasti u Brazilu navode da je oružje prodano trgovcima drogom koji posluju u mnogim sirotinjskim četvrtima Rija, poznatim kao favele.

Barbieri, koji se smatrao jednim od ključnih članova bande, tada je zbog optužbi za trgovinu oružjem osuđen na 27 godina zatvora.

U novembru 2020. godine uspio je izaći iz zatvora visoke sigurnosti u Riju nakon što je krivotvorio sudski dokument, koji je navodno naredio njegovo prijevremeno puštanje na slobodu.

Potom je proveo vrijeme u tri različite države, ali je ostao bez novca, rekao je šef policije Mauro Cesar na konferenciji za novinare nakon hapšenja.

“Barbieri se vratio u Rio i potražio oko 500.000 reala (oko 90.000 američkih dolara) dugova trgovaca drogom, ali već je bio pod policijskim nadzorom”, dodao je Cesar.

Uhapšen je u policijskoj operaciji u srijedu 21. aprila u gradu Niteroi, devetkilometaraod Rija.

Barbierijev očuh Frederick Barbieri uhapšen je u SAD-u 2017. godine nakon što je pošiljka s oružjem presretnuta u Riju. Priznao je da je između 2014. i 2017. godine prošvercao više od 1.000 pušaka u Brazil, a sada izdržava zatvorsku kaznu od 13 godina u Majamiju.

Мобильный 6
Загрузка...
Комментарии для сайта Cackle

Russian.city

Слухи, сплетни...
Новости Москвы на Moscow.media


Все города России от А до Я

123ru.net – это самые свежие новости из регионов и со всего мира в прямом эфире 24 часа в сутки 7 дней в неделю на всех языках мира без цензуры и предвзятости редактора. Не новости делают нас, а мы – делаем новости. Наши новости опубликованы живыми людьми в формате онлайн. Вы всегда можете добавить свои новости сиюминутно – здесь и прочитать их тут же и – сейчас в России, в Украине и в мире по темам в режиме 24/7 ежесекундно. А теперь ещё - регионы, Крым, Москва и Россия.


Новости России