123ru.net
World News in Bosnian

COVAX odgodio isporuku 90 miliona doza vakcina

02
COVAX odgodio isporuku 90 miliona doza vakcina

Isporuke vakcina protiv COVID-19, koje proizvodi Serumski institut Indije (SII), ekonomijama sa nižim prihodima koje učestvuju u programu COVAX suočiće se sa kašnjenjima tokom marta i aprila, dok se indijska vlada bori protiv novog vala infekcija COVID-19, saopštio je u četvrtak, 25. marta Globalni savez za cjepiva i imunizaciju (GAVI).

COVAX i indijska vlada nastavljaju razgovore kako bi osigurali da se neke zalihe završe tokom marta i aprila.

Vlada Indije odlučila je 24. marta da privremeno zaustavi izvoz vakcina protiv korona virusa kompanije AstraZeneca, javio je 24. marta BBC pozivajući se na Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje.

Radi se o odgodi isporuke do 90 miliona doza programu koji ima za cilj pomoći srednje i manje razvijene zemlje u kampanji imunizacije.

Globalni savez za cjepiva i imunizaciju (GAVI) navodi je da je odgoda rezultat činjenice da se Indija suočava s naglim rastom broja zaraženih od korona virusa koji je pojačao zahtjeve prema indijskom Serum institutu (SII), ključnom proizvođaču vakcina koji stoji iza programa COVAX.

Ovaj potez ugroziće do 40 miliona doza vakcina Oxford -AstraZeneca koje je proizveo Serum institut za isporuku u ovom mjesecu, kao i 50 miliona doza koje se očekuju u narednom.

Institut je ugovorom vezan da snabdije vakcinama 64 zemlje, a GAVI je saopćio da je program uz podršku UN-a obavijestio "sve pogođene ekonomije o potencijalnim odgodama".

Serum institut obećao je da je "osim snabdijevanja Indije prioritet multilateralno rješenje COVAX za ravnopravnu distribuciju".

GAVI, koji upravlja COVAX-om zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i Koalicijom za inovacije u pripravnosti na epidemiju, već je dodijelio 31 milion doza AstraZeneca vakcine od kojih 28 mlliona iz Serum Instituta i još tri miliona od južnokorejskog dobavljača koji također proizvodi vakcine.

Program ima za cilj da isporuči 237 miliona AstraZeneca vakcina do kraja maja. Portparol GAVI-ja izjavio je kako se ne očekuje da odgode ugroze cilj isporuke od oko dvije milijarde doza putem COVAX-a do kraja godine.

COVAX je do sada isporučio vakcine u pedesetak zemalja i teritorija.

Zvaničnici UN-a, vlade, aktivističke grupe i ostali apelovali su na proizvođače da ubrzaju i prošire proizvodnju vakcina protiv COVID-19 i osiguraju poštenu raspodjelu, insistirajući da pandemija može biti poražena tek kada svako bude siguran i zaštićen od virusa.

Мобильный 6
Загрузка...
Комментарии для сайта Cackle

Russian.city

Слухи, сплетни...
Новости Москвы на Moscow.media


Все города России от А до Я

123ru.net – это самые свежие новости из регионов и со всего мира в прямом эфире 24 часа в сутки 7 дней в неделю на всех языках мира без цензуры и предвзятости редактора. Не новости делают нас, а мы – делаем новости. Наши новости опубликованы живыми людьми в формате онлайн. Вы всегда можете добавить свои новости сиюминутно – здесь и прочитать их тут же и – сейчас в России, в Украине и в мире по темам в режиме 24/7 ежесекундно. А теперь ещё - регионы, Крым, Москва и Россия.


Новости России