123ru.net
World News in Bosnian

FBI: Broj istraga o terorizmu u SAD-u porastao za više od 40% od 2020.

011
FBI: Broj istraga o terorizmu u SAD-u porastao za više od 40% od 2020.

Broj istraga američkog Federalnog istražnog ureda (FBI) o terorističkim zavjerama porastao je na 2.000 slučajeva, u odnosu na 1.400 krajem 2020. godine, izjavio je direktor FBI-ja Christopher Wray.

Uhićenja "rasno motiviranih nasilnih ekstremista", uključujući bijele supremaciste, gotovo su se utrostručila od 2017. godine, rekao je Wray senatskom odboru.

Wray je prvi put napad na Kapitol nazvao "domaćim terorizmom".

Od napada na Kapitol 6. siječnja do danas uhićeno je više od 260 osoba.

Prihvaćanje takvog ponašanja "izrugivalo bi se vladavini zakona naše države", upozorio je Wray tijekom saslušanja 2. ožujka.

Wray je također rekao da je pobuna možda poslužila kao "nadahnuće za brojne terorističke ekstremiste".

Primijetio je kako su se ekstremisti i "loši glumci" mobilizirali putem interneta, koristeći platforme za kriptiranu razmjenu poruka.

"Terorizam se danas, a vidjeli smo ga i 6. siječnja, kreće brzinom društvenih mreža", rekao je Wray.

Upozorio je da bez rješenja za pitanja društvenih mreža "neće biti važno koliko je pravni postupak nepropustan, niti koliko je strašan zločin, niti koliko su žrtve slomljena srca".

Njegovo svjedočenje pred Senatskim pravosudnim odborom 2. ožujka ujedno je prvi nastup Wraya od prije američkih predsjedničkih izbora u studenom 2020.

Wray prethodno nije javno govorio o napadu na američki Kapitol, iako je surađivao s lokalnim tijelima za provedbu zakona i privatno informirao parlamentarce.

Senatori su se isprva usredotočili na pitanja u vezi s tim kako je FBI obrađivao izvještaj lokalnog terenskog ureda objavljen dan prije opsade Kapitola koji je upozoravao na nasilje u Washingtonu.

Američka policija pri Kapitolu priopćila je da nije znala za izvještaj i da nije dobila obavještajne podatke od FBI-ja o danu napada.

Wray se suprotstavio navodima da je izvješće poslala FBI-jeva zajednička radna skupina za terorizam, da se raspravljalo i postavljalo na internetsku stranicu kojoj druge agencije za provođenje zakona mogu pristupiti.

Direktor FBI-ja je također oborio teoriju nekih pristaša bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da su napad na Kapitol izveli maskirani lijevi agitatori.

"Do danas nismo vidjeli nikakve dokaze o bilo kakvim anarhističkim nasilnim ekstremistima ili ljudima koji su se pretplatili na antifa [antifašizam] u vezi sa 6. siječnjom."

Rekao je da će FBI nastaviti tražiti veze u istragama koje su u tijeku.

Wray je primijetio i da "popriličan broj" do sada istraženih ekstremista pripada krajnjoj desničarskoj protuvladinoj miliciji.

Мобильный 6
Загрузка...
Комментарии для сайта Cackle

Russian.city

Слухи, сплетни...
Новости Москвы на Moscow.media


Все города России от А до Я

123ru.net – это самые свежие новости из регионов и со всего мира в прямом эфире 24 часа в сутки 7 дней в неделю на всех языках мира без цензуры и предвзятости редактора. Не новости делают нас, а мы – делаем новости. Наши новости опубликованы живыми людьми в формате онлайн. Вы всегда можете добавить свои новости сиюминутно – здесь и прочитать их тут же и – сейчас в России, в Украине и в мире по темам в режиме 24/7 ежесекундно. А теперь ещё - регионы, Крым, Москва и Россия.


Новости России