123ru.net
World News in Bosnian

Kriza vlade nakon odluke premijera Slovačke da tajno kupi rusku vakcinu

031
Kriza vlade nakon odluke premijera Slovačke da tajno kupi rusku vakcinu

Odluka premijera Slovačke Igora Matoviča da u tajnosti kupi doze ruske vakcine protiv korona virusa "Sputnjik V" (Sputnik V) dovela je 2. marta do krize vlade pošto su se tom potezu usprotivili njegovi koalicioni partneri.

Matovič je branio odluku da kupi rusku vakcinu, neodobrenu u EU, navodeći da je to učinio u javnom interesu, poslije skoka broja novoinficiranih u Slovačkoj, jednoj od pandemijom najteže pogođenih evropskih zemalja.

Premijer, koji je krio da je dogovorio kupovinu ruske vakcine dok 1. marta u Slovačku nije sletio avion sa prvih 200.000 doza, naveo je da nije najvažnije odakle je vakcina već da "spašava živote".

Slovačka je, poslije Mađarske, postala druga članica EU koja je odlučila da koristi rusku vakcinu, iako nju nije odobrila Evropska agencija za lijekove (EMA).

Kupovinu ruske vakcine odobrio je slovački ministar zdravlja Marek Krajči, koji u četvoročlanoj vladajućoj koaliciji predstavlja Matovičev Pokret običnih ljudi.

Međutim, sa stavom premijerove stranke nisu saglasne druge članice koalicije.

Ministar spoljnih poslova Ivan Korčok, iz protržišne Stranke slobode i solidarnosti, zatražio je konsultacije s državnim vrhom o kupovini ruske vakcine, za koju je kazao da predstavlja sredstvo Rusije u hibridnom ratu protiv Zapada.

"To političko sredstvo nas dijeli i kod kuće i u inostranstvu", naveo je Korčok i dodao da kupovina ruske vakcine baca sjenku na jasnu prozapadnu orijentaciju Slovačke.

Liderka Stranke za narod, zamjenica premijera Veronika Remisova više puta je rekla da ruska vakcina ne može biti korištena bez odobrenja EMA-e.

"Mi brinemo za zdravlje naših građana i njihovu imunizaciju, ali jedino vakcinama čija je bezbjednost i efikasnost potvrđena", navela je Remisova.

Predsjednica Slovačke Zuzana Čaputova rekla je da se zalaže za "sve dostupne i bezbjedne vakcine", ali da "Sputnjik V" nije jedna od njih jer "nema odgovorne institucije koja garantuje da je bezbjedna".

S druge strane, premijer Matovič navodi da Slovačka "nije u poziciji da se oslanja jedino na evropska rješenja" pošto zapadne vakcine sporo stižu u njegovu zemlju.

Matovič je rekao da bi dva miliona doza ruske vakcine moglo da pomogne prevazilaženje "najgore krize od Drugog svjetskog rata".

Slovačka, zemlja sa 5,4 miliona stanovnika, prijavila je smrt 7.388 ljudi od korona virusa.

Mapa širenja korona virusa

Preporuke za život u vrijeme pandemije

Мобильный 6
Загрузка...
Комментарии для сайта Cackle

Russian.city

Слухи, сплетни...
Новости Москвы на Moscow.media


Все города России от А до Я

123ru.net – это самые свежие новости из регионов и со всего мира в прямом эфире 24 часа в сутки 7 дней в неделю на всех языках мира без цензуры и предвзятости редактора. Не новости делают нас, а мы – делаем новости. Наши новости опубликованы живыми людьми в формате онлайн. Вы всегда можете добавить свои новости сиюминутно – здесь и прочитать их тут же и – сейчас в России, в Украине и в мире по темам в режиме 24/7 ежесекундно. А теперь ещё - регионы, Крым, Москва и Россия.


Новости России