123ru.net
World News in Bosnian

Vučić u utorak u Sarajevu uručuje 5.000 vakcina za Federaciju BiH

037
Vučić u utorak u Sarajevu uručuje 5.000 vakcina za Federaciju BiH

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, u utorak dolazi u Sarajevo, gdje će dopremiti 5.000 vakcina, potvrdio je Radovan Kovačević, savjetnik za medije člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za Radio Slobodna Evropa.

Vučića će na sarajevskom aerodromu dočekati predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na hitnoj sjednici 25. februara je ovlastila federalnog premijera Fadila Novalića da uputi pismo Vijeću ministara BiH u kojem će iskazati spremnost Vlade za preuzimanje pet hiljada doza AstraZeneca vakcine, kao donacije Republike Srbije, Bosni i Hercegovini.

Kako se navodi u saopštenju sa sjednice, Vlada Federacije je prihvatila informaciju o sastanku održanom na inicijativu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH na kojem je, između ostalog, razgovarano o nabavci i isporuci vakcina za građane ove države.

Tri člana Predsjedništva BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i entitetski premijeri složili su se na sastanku održanom 25. februara u Sarajevu da će pokušati osigurati vakcine protiv korona virusa što je prije moguće.

U bosanskohercegovački entitet Republika Srpska (RS) u ponedjeljak 1. marta stiglo je 20.000 doza ruskih vakcina Sputnik V (Sputnjik V) protiv korona virusa.

Vakcine su namijenjene zdravstvenim radnicima i za staračke domove.

“Tako da ćemo zatvoriti prvu kategoriju prema Planu vakcinacije stanovništva koje treba da se vakciniše i imati određene količine doza koje ćemo već usmjeriti prema populaciji prije svega mislim na lica koja su starija od 65 godina i koja imaju hronična oboljenja”, rekao je novinarima Alen Šeranić, ministar zdravstva Republike Srpske.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u utorak će razgovarati sa generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom, a u vezi s isporukom vakcina protiv korona virusa BiH.

„Odlučili smo da mi, kao Predsjedništvo, reagujemo, iako to nije posao Predsjedništva. Kao produkt tog sastanka će uslijediti ili su uslijedili brojni sastanci. Očekujemo da se ta stvar razjasni. Mi smo platili vakcine, hoćemo da vakcine dođu u BiH i naravno bez obzira na COVAX mehanizam, mi vakcine moramo da nabavljamo gdje god da stignemo, ali to mora biti transparentno i otvoreno, građani ove zemlje moraju znati pošto je plaćena svaka doza vakcine”, rekao je Džaferović novinarima u Sarajevu, 1.marta.

COVAX mehanizam su oformile Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Globalna alijansa za vakcine (GAVI) i Koalicija za inovacije, pripravnosti na epidemiju (CEPI).

Cilj mehanizma je osigurati ravnopravnu raspodjelu vakcina protiv korona virusa širom svijeta, a BiH je ugovor potpisala u septembru 2020. za nabavku 153.600 doza cjepiva AstraZeneca i 23.000 doza cjepiva Pfizer-BioNtech.

Za tu namjenu je BiH platila više od 10.5 miliona dolara.

Zbog kašnjenja vakcina iz zvaničnog Sarajeva su upozorili da bi u slučaju izostanka najavljenih isporuka, BiH mogla i na sudu zatražiti pravdu.

Мобильный 6
Загрузка...
Комментарии для сайта Cackle

Russian.city

Слухи, сплетни...
Новости Москвы на Moscow.media


Все города России от А до Я

123ru.net – это самые свежие новости из регионов и со всего мира в прямом эфире 24 часа в сутки 7 дней в неделю на всех языках мира без цензуры и предвзятости редактора. Не новости делают нас, а мы – делаем новости. Наши новости опубликованы живыми людьми в формате онлайн. Вы всегда можете добавить свои новости сиюминутно – здесь и прочитать их тут же и – сейчас в России, в Украине и в мире по темам в режиме 24/7 ежесекундно. А теперь ещё - регионы, Крым, Москва и Россия.


Новости России