123ru.net
World News in Bosnian

EU: Nateraćemo farmaceutske kompanije da poštuju ugovore o vakcinama

042
EU: Nateraćemo farmaceutske kompanije da poštuju ugovore o vakcinama

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) izjavio je da će Evropska unija farmaceutske kompanije da poštuju ugovore o nabavci vakcina sa zemljama EU, ali je dodao da će biti teško da EU ispuni svoj cilj da vakciniše 70 odsto odraslog stanovništva do kraja leta.

Američki proizvođač vakcine Pfizer je prošle nedelje saopštio da privremeno usporava isporuke Evropi kako bi izvršio promene koje bi povećale proizvodnju.

Britanska AstraZeneca je takođe 22. januara saopštila da početne isporuke neće uspeti zbog proizvodnih teškoća.

"Planiramo da nateramo farmaceutske kompanije da poštuju ugovore koje su potpisale koristeći zakonska sredstva koja su nam na raspolaganju", rekao je Mišel za francuski radio Evropa 1 (Europe 1).

On nije spominjao mogućnost sankcija, ali je rekao da će EU insistirati na transparentnosti razloga kašnjenja.

Mišel je dodao i da je nakon prvih upozorenja o višednevnim kašnjenima Pfizerovih vakcina, EU uspela da obezbedi da se odlaganja zaustave do sledeće nedelje.

"Lupili smo šakom o sto", rekao je Mišel.

Međutim, s obzirom na logističke izazove i sporo uvođenje vakcina u EU do sada, Mišel je rekao da će "biti teško" ispuniti cilj izvršne komisije EU o vakcinaciji 70 odsto odraslih do kraja leta.

EU je zaključila šest ugovora o vakcinama za više od 2 milijarde doza, ali su do sada odobrene samo vakcine Pfizer-BionTech i Moderna.

Evropska agencija za lekove trebalo bi u petak da odlučuje o vakcini Oxford-AstraZeneca.

Italija najavila pravne mere

Italija će preduzeti pravne mere protiv kompanija Pfizer i AstraZeneca zbog kašnjenja u isporuci vakcina u nameri da ubrza isporuke, radije nego da traši nadoknadu štete, rekao je ministar spoljnih poslova Italije Luiđi di Majo (Luigi Di Maio).

"Činimo sve kako ne bismo morali da menjamo naš plan vakcinacije. Aktivirali smo sve kanale kako bi Evropska komisija učinila sve da natera tu gospodu da poštuju svoju ugovorne obaveze", rekao je Di Majo državnoj televiziji RAI, a prenosi agencija Reuters.

Мобильный 6
Загрузка...
Комментарии для сайта Cackle

Russian.city

Слухи, сплетни...
Новости Москвы на Moscow.media


Все города России от А до Я

123ru.net – это самые свежие новости из регионов и со всего мира в прямом эфире 24 часа в сутки 7 дней в неделю на всех языках мира без цензуры и предвзятости редактора. Не новости делают нас, а мы – делаем новости. Наши новости опубликованы живыми людьми в формате онлайн. Вы всегда можете добавить свои новости сиюминутно – здесь и прочитать их тут же и – сейчас в России, в Украине и в мире по темам в режиме 24/7 ежесекундно. А теперь ещё - регионы, Крым, Москва и Россия.


Новости России